Járművek átmeneti tárolása és konzerválásának fontossága!

Járművek átmeneti tárolása és konzerválásának fontossága!

Hogyan tároljuk gépeinket ha átmenetileg nem üzemelnek?

 

Előző cikkünk a fémmegmunkáló hűtő-kenő emulziókról és az emulzió kartantartásáról írtunk. Amennyibe még nem olvastad, úgy IDE KATTINTVA megteheted.

 

Számos ok miatt állíthatjuk le ideiglenesen a gépeket. Legyen szó a magas energiaárakról, amelyek arra kényszerítik a vállalatokat, hogy takarékoskodjanak, vagy akár mezőgazdasági gépek téli tárolásáról, van egy kritikus és elengedhetetlen lépés amit érdemes megtenni a zökkenőmentes újraindítás érdekében: ez a gépek és azok specifikus részeinek konzerválása.

Miért olyan fontos ez?

A hosszú ideig üzemképtelenül álló gépek degradációs folyamaton mennek keresztül, és ezek jelentős indítási problémákat okozhatnak. Mi történik ezen inaktivitási időszak alatt? Az egyik fő öregedési folyamatnak az inaktivitás miatt bekövetkező korrózió tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a nem védett felületek reakcióba lépnek a levegő oxigénjével, amit a nedvesség jelenléte csak felgyorsít.

A korróziónak kitett gépeknél gyakran előfordul, hogy az általánosságban használt kenőanyagok és összeszerelési paszták által nyújtott védelem általában nem elegendő. Ez a jelenség különösen érinti a csapágyakat, láncokat, nyitott fogaskerekeket, forgógyűrűket, kábeleket, zsanérokat és hidraulikus rudakat, csatlakozókat. Az automatikus zsírkenőrendszerek esetében fennáll a veszély, hogy az olaj kiválik a kenőzsírból, amikor az inaktív, amihez társul a zsír sűrűsödése és kikeményedése. Ez akadályozhatja kenőanyag rendszerek eltömődését és akár a kenési rendszer rozsdásodását is.

 

Újraindítás!

A gépek újraindításakor a rozsda leoldódik a fémrészekről és összekeveredik a kenőanyaggal. Ezek a részecskék túlzott kopást okozhatnak, amely sok esetben előre nem tervezett leállást és további karbantartási költségeket eredményezhetnek. Még rosszabb, ha az alkatrészek egy hosszabb leállás során egyszerűen berohadhatnak. Még ha nem is képződik rozsda, a meglévő kenőanyagok maguk is okozhatnak problémákat és költségeket. A hosszú inaktivitás során a kenőanyag viszkozitása megváltozik és „vastagabbá” válik, a kenési rendszer eldugulhat, vagy a leromlott minőségű kenőanyag bejuthat a gépbe. Az eredmény: kopó alkatrészek, vagy akár közvetlen eltömődések, amelyek gép leállást és váratlan költségeket eredményezhetnek.

Az egyetlen megoldás ilyen esetekben a gép leállítása, a sérült és berohadt alkatrészek eltávolítása, a gép tisztítása és új alkatrészek telepítése, függetlenül attól, hogy elektromos, hidraulikus, mechanikus vagy pneumatikus gépről van szó. Ez egy időigényes és költséges folyamat, amely további termelés kiesést is eredményezhet a berendezés újraindítása során, ami potenciálisan felboríthatja az előre eltervezet folyamatokat.

A megoldás az alkatrészek konzerválása lehet! Annak érdekében, hogy megelőzzük a problémákat és a gépet optimális állapotban tartsuk a tárolás során, érdemes a kritikus alkatrészeket leállításkor konzerválni. Bár ez némi időt igényel, ezek az erőfeszítések jelentéktelenek a konzerválás elhanyagolásából eredő problémákhoz képest. Ezért érdemes időt szánni a folyamat alapos elvégzésére, például akkor, amikor a karbantartó csapatnak kevesebb a munkája.

 

Konzerválási Terv:

Tisztítás

Az első lépésben a gépeket és az összes érzékeny részt alaposan tisztítsuk meg. Ez azt jelenti, hogy minden régi kenőanyagot eltávolítunk, és a felületeket megtisztítják a szennyeződésektől és zsíroktól. Sok esetben szükség van olyan alkatrészek szétszerelésére, mint például a láncok, de ne felejtsük el alaposan megtisztítani például az acélkábeleket is.  Legyünk óvatosak a vízbázisú multi-tisztítószerekkel. Ha ezek maradványai nem kerülnek megfelelően eltávolításra és a konzerváló kenőanyagba kerülnek, azok tönkretehetik a kenőanyag víztaszító tulajdonságait.

Konzerválás

Ezután kenjük le a gépek konzerválandó felületeit. Ezúttal viszont konzerváló és tartósító kenőanyagokat használjunk, amelyek alkalmasak a konkrét alkalmazásra. Ezeknek a termékeknek a jellemzője a kiváló tapadás és víztaszító képesség, ami azt jelenti, hogy a tartósító kenőanyag még a mozdulatlan géprészeken is megmarad, és hosszú távú védelmet nyújt a vízzel és így a rozsdaképződéssel szemben. Ez megakadályozza a felületeken kialakuló koróziót. Ez biztosítja, hogy a hosszú állás után a gépek simán működjenek, kopás nélkül, és azonnal be lehessen őket vetni.

 

Amennyiben kenéstechnikai tanácsra van szükséged, vagy segítségre szorulsz a megfelelő kenőanyagok kiválasztásában, úgy keress bennünket következő elérhetőségeinken:

Tel: +3630 285 8781

e-mai: olajosvili@gmail.com

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*