Az alacsony olajszint hatásai egy belsőégésű motorban: Okok és következmények!

Az alacsony olajszint hatásai egy belsőégésű motorban: Okok és következmények!

Az alacsony olajszint hatásai egy belsőégésű motorban: Okok és következmények

A belsőégésű motorok üzemeltetésében az optimális olajszint fenntartása alapvető fontosságú. Az olaj több kritikus funkciót lát el, beleértve a kenést, a hűtést, a tisztítást és a korrózióvédelmet. Az alacsony olajszint számos komoly problémát okozhat, amelyek közvetlen hatással vannak a motor teljesítményére és élettartamára.

Legutóbbi cikkünkben arról írtunk, hogy mik azok a tulajdonságok ami miatt egy olajszűrő jó minőségűnek számít. Ezt a cikket IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

 

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan vezet az alacsony olajszint ezekhez a problémákhoz.

1. Az alacsony olajszint egyik következménye az elégséges kenés hiánya

Az olajszint csökkenésével a kenőanyag mennyisége elégtelenné válik ahhoz, hogy megfelelően eljusson a motor összes mozgó alkatrészéhez. Az olajfilm, amely normál körülmények között csökkenti a súrlódást és megakadályozza a fém-fém érintkezést, vékonyabbá vagy szakaszosabbá válik. Megnövekedik a súrlódás és kopás jelentkezik, különösen a főtengely és a vezérműtengely csapágyaiban, amelyek a legnagyobb terhelésnek vannak kitéve. Ennek eredményeként a motor élettartama jelentősen csökkenhet, és a javítási költségek növekednek.

2.  Másik gyakori következmény a túlmelegedés

Az olaj a motor hűtésében is kulcsszerepet játszik, mivel elvezeti a hőt a forró alkatrészektől. Az elégtelen olajszint miatt az olajáram nem képes hatékonyan hűteni a motor alkatrészeit. Ennek következtében a motor hőmérséklete veszélyesen megemelkedik, ami túlmelegedéshez vezet. A túlmelegedés súlyos károkat okozhat, például a hengerfejtömítés kiégését vagy a motorblokk deformálódását.

3. A hosszantartó alacsony olajszint következtében a motorolaj tisztító hatása is csökkenhet

Az olaj feloldja és eltávolítja a szennyeződéseket, a kopásból származó fémrészecskéket és égési melléktermékeket. Alacsony olajszint esetén az olaj tisztító képessége csökken, mivel kevesebb olaj kering a motorban és idő előtt kimerülnek a motorolajban található adalékok. A szennyeződések felhalmozódnak a motorban, ami csökkenti a motor hatékonyságát és növeli a kopás kockázatát. Ez hosszú távon a motor meghibásodásához vezethet.

4. Korrózió és rozsda kialakulása

Az olaj védi a motor alkatrészeit a korrózió ellen egyrészt azáltal, hogy megakadályozza a nedvesség és az oxigén közvetlen érintkezését a fémfelületekkel, másrészt a motorolajban található korróziógátló adalékok segítségével. A hosszantartó alacsony olajszint esetén ez a védőréteg nem elég hatékony és az adalékok is idő előtt kimerülnek. A korrózió és a rozsdásodás gyorsabban kialakul, különösen a motor hosszabb ideig tartó állásakor. Ez a motoralkatrészek idő előtti elhasználódásához vezethet.

5. Csökken a teljesítmény és a hatékonyság

Az alacsony olajszint miatt a motorolaj nagyobb stressznek van kitéve és hamarabb öregszik, ami megnövekedett súrlódáshoz vezet. A motor több energiát igényel a mozgó alkatrészek működtetéséhez. A motor teljesítménye csökken, hatékonysága romlik, és az üzemanyag-fogyasztás növekszik. A motor kopása is gyorsabb, ami gyakori javítási igényhez vezet.

6. Alacsony olajnyomás ás végzetes motorhibák kialakulása

Amennyiben a motorolaj szintje a minimum alá csökken és az olajnyomás már nem elégséges, az olajhiány miatt a motor alkatrészei nem kapnak megfelelő kenést, ami súlyos mechanikai sérüléseket okoz. Ez különösen kritikus lehet a dugattyúk és a csapágyak esetében, amelyek nagy terhelés alatt állnak. A dugattyúk besülhetnek, a csapágyak megsemmisülhetnek, vagy a motor teljesen lefagyhat. Az ilyen károk gyakran javíthatatlanok vagy nagyon költségesek javítani.

Az alacsony olajszint megelőzése

A fent említett problémák elkerülése érdekében elengedhetetlen a motorolajszint rendszeres ellenőrzése és az olaj cseréje a gyártó által előírt intervallumokban vagy a használat függvényében akár ennél sűrűbben . Az olajszint ellenőrzése egyszerű feladat, amelyet bárki elvégezhet az olajpálca segítségével. Fontos továbbá figyelni az olaj minőségére és az olajszűrő állapotára is.

 

Az alacsony olajszint súlyos következményekkel járhat a belsőégésű motorokra nézve. A rendszeres karbantartással és az olajszint ellenőrzésével meghosszabbítható a motor élettartama és megelőzhetők a költséges javítások.

 

A cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 30 285 8781

Email: olajosvili@gmail.com

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*