Mitől jó egy olajszűrő?

Mitől jó egy olajszűrő?

Mitől jó egy autóba való olajszűrő?

Az olajszűrő az autó egyik kulcsfontosságú alkatrésze, amely biztosítja a motorolaj tisztaságát, és ezáltal hozzájárul a motor optimális működéséhez és élettartamának meghosszabbításához. Egy jó olajszűrő több szempontból is kiemelkedik.

A legutóbbi cikkünk a fémmegmunkáló emulziók karbantartásáról szólt. Ezt a cikket IDE KATTINTVA éri el közvetlenül.

 

Egy jó olajszűrő több szempontból is kiemelkedik az átlagos szűrők közül. Ilyen tulajdonságok lehetnek többek között:

  • Szűrési hatékonyság

Az egyik legfontosabb tényező az olajszűrő szűrési hatékonysága. Ez azt jelenti, hogy mennyire képes eltávolítani a szennyeződéseket az olajból. A jó minőségű szűrők finom szűrőanyagokat használnak, amelyek hatékonyan kiszűrik a mikroszkopikus részecskéket, fémforgácsokat, szénmaradványokat és egyéb szennyeződéseket.

  • Szűrőanyag és szerkezet

Az olajszűrő anyaga és szerkezete is meghatározza a szűrő hatékonyságát és tartósságát. A prémium kategóriás szűrők több rétegű, nagy sűrűségű szűrőanyagot használnak, amely hosszabb ideig képes fenntartani a szűrési képességet. Emellett a szűrő szerkezete is robusztus, ellenáll a nyomásnak és a hőmérséklet-változásoknak.

  • Áramlási kapacitás

Az olajszűrőnek megfelelő áramlási kapacitással kell rendelkeznie, hogy ne gátolja az olaj áramlását a motorban. A jó szűrők alacsony nyomáseséssel működnek, így biztosítják, hogy a motor mindig megfelelő mennyiségű, tiszta olajat kapjon.

  • Visszafolyás-gátló szelep

Egyes olajszűrők visszafolyás-gátló szeleppel is rendelkeznek, amely megakadályozza az olaj visszafolyását, amikor a motor leáll. Ez különösen fontos a hidegindításoknál, mivel így az olaj azonnal eléri a kritikus alkatrészeket, csökkentve a kopás mértékét.

  • Tömítések és szigetelések

A jó olajszűrők minőségi tömítésekkel és szigetelésekkel vannak ellátva, amelyek biztosítják a szivárgásmentes működést. Az olajszűrőkben található gumitömítések és szelepek hosszú élettartamúak, és ellenállnak az olaj és a hő hatásainak.

Olajszűrők amiben biztos nem fog csalódni

  1. Mann Filter: A Mann-Filter egy kiemelkedő márka, amely kiváló minőségű szűrőket gyárt. Széles termékválasztékukban mindenféle járműhöz megtalálható a megfelelő olajszűrő. A Mann-Filter szűrők különösen magas szűrési hatékonysággal és tartóssággal büszkélkedhetnek.
  2. Knecht / Mahle: A Knecht Mahle olajszűrők kiváló minőségű szűrőanyagokkal és precíz szerkezettel rendelkeznek, amelyek hatékonyan kiszűrik a szennyeződéseket és hosszú élettartamot biztosítanak. Ezen felül, a márka hírneve és megbízhatósága garantálja a motor optimális védelmét és teljesítményét.
  3. Bosch: A Bosch márkanév világszerte ismert a minőségi autóalkatrészeiről. Az olajszűrőik nagy hatékonyságú szűrőanyagokat használnak, amelyek kiváló szűrési teljesítményt nyújtanak. A Bosch szűrők robusztus szerkezettel és hosszú élettartammal rendelkeznek.
  4. Filtron:A Filtron olajszűrők megbízható szűrési teljesítményt nyújtanak, kiváló minőségű anyagok felhasználásával, amelyek hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket az olajból. Emellett a Filtron széles termékválasztéka lehetővé teszi, hogy minden autótípushoz megtaláljuk a megfelelő szűrőt.

 

A fenti gyártók mindegyike gyári OEM beszállítója az Európai autógyártóknak. Sok esetben az általuk gyártott szűrők kerülnek eladásra az autógyártó logójával ellátva.

 

Összegzés

Az olajszűrő minősége és hatékonysága alapvetően befolyásolja az autó motorjának élettartamát és teljesítményét. A fenti márkák által kínált prémium kategóriás olajszűrők kiváló választást jelentenek azok számára, akik megbízható és tartós szűrőket keresnek. Fontos, hogy a megfelelő szűrőt válasszuk járművünkhöz, figyelembe véve a gyártó ajánlásait és az adott motor igényeit.

 

A cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 30 285 8781

Email: olajosvili@gmail.com

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*