Milyen olaj kell az autómba? – Így állj neki a megfelelő motorolaj kiválasztásának

Milyen olaj kell az autómba? – Így állj neki a megfelelő motorolaj kiválasztásának

Az egyik leggyakoribb kérdés: Milyen olaj kell az autómba?

 

Előző cikkünkben a fékfolyadékokkal kapcsolatos alapvető információkról és a fékfolyadék cseréjének szükségességéről írtunk. Amennyibe még nem olvastad, úgy IDE KATTINTVA megteheted.

 

Vannak emberek akiknek egyáltalán nem okoz gondot, hogy utánanézzenek az autójukba való olajoknak. Ők az a szerencsés 5-10%, akiknek ez vagy csípőből megy, vagy tanultak erről. Többségünk viszont nem ilyen és számunkra problémát jelenthet az, hogy megtaláljuk a megfelelő motorolajat.

Szövegezzük le előre, itt nem egy olajmárkát javaslunk, hanem inkább az autónkba a gyártó által meghatározott olajtípus kiválasztásához szeretnénk segítséget adni.

 

A megfelelő olaj kiválasztásának több módja is lehetséges.

  1. Megnézzük az autó használati útmutatójában, azaz a gépkönyvben. Ez mindennek az Alfája és Omegája, hiszen a gyártó ebben írta le a tényleges paramétereket. A motorolajra vonatkozó rész általában a használati útmutató kenőanyagok, motorolaj részen található az utolsó harmadban.
  2. Amennyiben nincs meg a gépkönyv, úgy keressünk rá az interneten a gépkönyvre. Sok esetben ingyenesen letölthető az Internetről. Pl.: Opel Astra 1.6 2003 használati útmutató, vagy Opel Astra 1.6 2003 Users Manual. Majd ha megtaláltuk, akkor keressük ki a megfelelő specifikációkat.
  3. Amennyiben nincs gépkönyvünk és nem is találjuk az interneten, úgy akár megérezhetjük az adott márka szakszervizében. Általában megadják nekünk a szükséges információt
  4. Negyedik lehetőségként marad kenőanyag gyártók katalógusainak használata. Én személy szerint a nagy kenőanyag gyártók, mint a Mobil, a Shell, a Castrol, a Motul, a Petronas vagy akár a kevésbé ismert holland gyártó, az Eurol online katalógusaiban szoktam kikeresni. Érdemes annak a kenőanyag gyártónak az online katalógusát használni akinek az olaját vásárolni szeretnénk, mert ebben az esetben már a végeredményt kapjuk meg válaszként.

 

A kenőanyag gyártók online katalógusaiban az autónk pontos adatait megadva tudunk rákeresni a kenőanyag gyártó által az autónkhoz javasolt motorolajra és egyéb kenőanyagokra.

 

A következő videókban egy 2008-as 2.0 TDI Skoda Octávia és egy 2008-es 1.8i Honda Civichez keresünk motorolajat és kenőanyagokat a Shell és a Castrol Online kenőanyag katalógusának segítségével.

 

Az alábbi listában találhatóak a Magyarországon leggyakrabban használt kenőanyagok gyártóinak listája.

Az adott gyártó nevére kattintva közvetlenül eléri a gyártó online katalógusát és az adott katalógusban a fenti videóban látottakhoz hasonlóan tudja kiválasztani a megfelelő motorolajat és kenőanyagokat.

 

Aral motorolaj katalógus

Castrol motorolaj katalógus

ELF motorolaj katalógus

Eneos motorolaj katalógus

Eni / Agip motorolaj katalógus

Eurol motorolaj katalógus

Fuchs motorolaj katalógus

Kroon Oil motorolaj katalógus

Liqui Moly motorolaj katalógus

Mannol motorolaj katalógus

Midland motorolaj katalógus

Millers Oils motorolaj katalógus

Mobil motorolaj katalógus

MOL motorolaj katalógus

Mopar / Selenia motorolaj katalógus

Motorex motorolaj katalógus

Motul motorolaj katalógus

Petronas motorolaj katalógus

Q8 motorolaj katalógus

Ravenol motorolaj katalógus

Repsol motorolaj katalógus

Selenia motorolaj katalógus

Shell motorolaj katalógus

Texaco motorolaj katalógus

Total motorolaj katalógus

Valvoline motorolaj katalógus

Xado motorolaj katalógus

 

A cikket írta: Bajomi Vilmos – OlajosVili

 

Amennyiben a megfelelő motorolaj vagy egyéb kenőanyagok kiválasztása során problémával szembesül vagy kérdései merülnek fel, úgy keressen minket telefonos vagy e-mailes elérhetőségeinken:

+36 30 285 8781

olajosvili@gmail.com

 

 

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*