Miért fontosabb a motorolaj esetében a járműgyártó által meghatározott teljesítményszint betartása, mint csak a megfelelő viszkozitású motorolaj használata?

Miért fontosabb a motorolaj esetében a járműgyártó által meghatározott teljesítményszint betartása, mint csak a megfelelő viszkozitású motorolaj használata?

A motorolajok világában gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon a viszkozitás vagy a teljesítményszint fontosabb-e a megfelelő motorolaj kiválasztásakor. Míg a viszkozitás jelentős szerepet játszik a motor működésében, a gépgyártó által meghatározott motorolaj teljesítményszint betartása még lényegesebb. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, miért fontosabb a teljesítményszint követése, mint a puszta viszkozitás.

Legutóbbi cikkünkben a motorolaj szintjének emelkedéséről és az ebből eredő műszaki problémákról írtunk. Ezt a cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

A Viszkozitás Jelentősége

A viszkozitás, vagyis az olaj folyékonysága és ellenállása a folyással szemben, alapvető paraméter egy motorolaj esetében. Ez a tulajdonság határozza meg, hogyan áramlik az olaj a motor különböző részein keresztül, milyen mértékben csökkenti a súrlódást, és mennyire hatékonyan vezeti el a hőt. Az SAE (Society of Automotive Engineers) által meghatározott viszkozitási osztályok, mint például a 5W-30, 0W-20 vagy akár a 10W-40, jelzik az olaj viszkozitását különböző hőmérsékleti tartományokban.

 

A Teljesítményszint Fontossága

A viszkozitással szemben a teljesítményszint a motorolaj azon képességét jelzi, hogy milyen mértékben képes megfelelni a motor gyártója által meghatározott követelményeknek és szabványoknak. Ezek a követelmények magukban foglalják az olaj oxidációs stabilitását, kopásvédelmi tulajdonságait, koromkezelési képességét, valamint a lerakódások kialakulásának megelőzését. Az API (American Petroleum Institute) és ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) osztályozási rendszerei gyakran használatosak ezen teljesítményszintek meghatározására.

 

A Gépgyártók Követelményei

A motorok tervezése és gyártása során a gépgyártók alapos tesztekkel és kutatásokkal határozzák meg, milyen specifikus motorolajok szükségesek az adott motor optimális működéséhez és élettartamához. Ezek a követelmények gyakran túlmutatnak a puszta viszkozitáson, és olyan speciális adalékanyagokat igényelnek, amelyek képesek megbirkózni az adott motor egyedi igényeivel. Például egy modern turbófeltöltős benzinmotor teljesen eltérő igényeket támaszthat a motorolajjal szemben, mint egy régebbi szívódízel motor.

 

Miért Nem Elég Csak a Viszkozitás?

Bár a megfelelő viszkozitás kiválasztása alapvető fontosságú, önmagában nem garantálja a motor megfelelő védelmét és teljesítményét. Egy adott viszkozitású olaj nem feltétlenül tartalmazza azokat az adalékanyagokat, amelyek szükségesek a gépgyártó által meghatározott teljesítményszintek eléréséhez. Az adalékanyagok nélkül az olaj nem lesz képes megfelelően védeni a motort a kopástól, a koromlerakódásoktól, vagy az oxidáció okozta károsodásoktól, ami hosszú távon súlyos motorhibákhoz vezethet. Mindemellett fontos kiemelni, hogy a modern motorok esetében egy motorolajjal szemben fontos elvárás a kipufogógázkezelő rendszerek védelme is mind a dízel és a benzines autók esetében. Egy nem megfelelő SAPS tartalmú motorolaj súlyos károkat okozhat a DPF és OPF rendszerekben.

 

A SAPS Tartalom Jelentése és Fontossága a Motorolajok Esetében

A SAPS az angol „Sulphated Ash, Phosphorus, and Sulfur” rövidítése, amely lefordítva szulfáthamu, foszfor és kén tartalmat jelent. Ezek az összetevők alapvető fontosságúak az olaj adalékanyagok részét képező vegyületek között, amelyek javítják az olaj teljesítményét és védik a motort.

 • Szulfáthamu (Sulfated Ash): Az olajban található fémes adalékanyagok égésterméke. Ezek az adalékok növelik az olaj detergens és diszpergens tulajdonságait, segítve a lerakódások és a korom részecskék motorból való eltávolítását.
 • Foszfor (Phosphorus): Alapvető összetevője az anti-wear (kopásgátló) adalékoknak, különösen a ZDDP (Zinc Dialkyl Dithiophosphate) vegyületnek, amely hatékonyan csökkenti a fém-fém érintkezésből származó kopást.
 • Kén (Sulfur): Szintén jelen van különböző adalékokban, beleértve a kopásgátló és antioxidáns összetevőket. A kén segíti az olaj oxidációs stabilitásának növelését és javítja a motor élettartamát.

 

Miért Fontos a SAPS Tartalom Szabályozása?

A modern motorok és a környezetvédelmi előírások egyre szigorúbb követelményei miatt a SAPS tartalom szabályozása kulcsfontosságúvá vált. Az alábbiakban összefoglaljuk, miért olyan lényeges a megfelelő SAPS tartalom fenntartása:

 • Katalizátorok, DPF (Diesel Particulate Filter – Dízelrészecske szűrő) és OPF (OTTO Particular Filter – Benzinrészecske szűrő) Védelme: A magas SAPS tartalmú olajok károsíthatják a kipufogógáz-utókezelő rendszereket, például a katalizátorokat és a dízel és benzin részecskeszűrőket (DPF és OPF). Ezek az összetevők lerakódásokat képezhetnek, amelyek eltömítik a szűrőket és csökkentik azok hatékonyságát, ami a motor teljesítményének csökkenéséhez és a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez vezet.
 • Környezetvédelmi Előírások Betartása: Az alacsony SAPS tartalmú olajok használata segít megfelelni a szigorú környezetvédelmi szabályozásoknak, csökkentve a károsanyag-kibocsátást és a környezeti terhelést.
 • Motor Élettartamának Meghosszabbítása: A megfelelő SAPS tartalmú olajok biztosítják a motor belső alkatrészeinek megfelelő kenését és védelmét, csökkentve a kopást és a lerakódások kialakulását. Ez hosszabb motorélettartamot és megbízhatóbb működést eredményez.

 

Hogyan Lehet Kiválasztani a Megfelelő Gépgyártói Jóváhagyással Rendelkező Motorolajat Egy Autóba?

Az alábbi lépések segítenek abban, hogy olyan motorolajat válasszon, amely rendelkezik a gépgyártó által előírt jóváhagyással.

1. Ellenőrizze a Jármű Használati Útmutatóját

A legelső és legfontosabb lépés a jármű használati útmutatójának áttanulmányozása. Az útmutató tartalmazza a gyártó által ajánlott motorolaj specifikációit, beleértve a viszkozitást és a teljesítményszinteket. Különösen figyeljen az alábbiakra:

 • Viszkozitás: Az SAE (Society of Automotive Engineers) által meghatározott viszkozitási osztályokat, például 5W-30 vagy 10W-40.
 • Teljesítményszintek: Az API (American Petroleum Institute), ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) vagy más ipari szabványok szerinti besorolások.
 • Gépgyártói jóváhagyások: A gépgyártók gyakran rendelkeznek saját specifikációikkal és jóváhagyási rendszereikkel. Ezek a specifikációk meghatározzák, mely olajok felelnek meg a motor egyedi igényeinek. Például:
  • Mercedes-Benz: MB 229.51
  • BMW: LL-01, LL-04
  • Volkswagen: VW 504 00/VW 507 00

Ezek a specifikációk általában magasabb követelményeket támasztanak, mint a szokásos ipari szabványok, így biztosítva a motor optimális védelmét és teljesítményét.

2. Használja a Kenőanyaggyártók Online Olajkereső Rendszereit:

Számos motorolaj-gyártó kínál online olajkereső eszközöket, amelyek segítségével könnyedén megtalálhatja a járművéhez leginkább megfelelő olajat. Ezek az eszközök általában a jármű márkáját, modelljét és évjáratát kérik, és a megfelelő specifikációkkal rendelkező olajokat ajánlják.

3. Ellenőrizze az Olaj Címkéjét és Tanúsítványait

A motorolaj kiválasztásakor mindig ellenőrizze az olaj címkéjén található információkat. Győződjön meg arról, hogy az olaj megfelel a gépgyártó által előírt specifikációknak és rendelkezik a szükséges tanúsítványokkal. Kereshet például olyan címkéket, mint „meets MB 229.51” vagy „approved by BMW LL-04”.

Az „Approved by” jelölés esetében a gépgyártó tesztelte az adott motorolajat és belistázta azt a jóváhagyással rendelkező motorolajok közé.

A „Meet the Requirements” esetében az adott motorolajat a kenőanyaggyártó nem engedélyeztette, viszont a kenőanyag gyártó garantálja, hogy a motorolaj megfelel az adott gépgyártói specifikáció által támasztott követelményeknek.

4. Konzultáljon Kenéstechnikai Tanácsadóval, vagy kérje Kenőanyagkereskedő és Szakképzett Szerelő segítségét

Ha bizonytalan a megfelelő motorolaj kiválasztásában, konzultáljon egy szakképzett szerelővel vagy autószervizzel. A szerelők gyakran rendelkeznek azzal a tapasztalattal és tudással, amely szükséges a legmegfelelőbb olaj kiválasztásához.

6. Figyeljen a Szerviz intervallumokra

A megfelelő motorolaj kiválasztása mellett fontos a szerviz intervallumok betartása is. A gépgyártó által meghatározott olajcsere-intervallumok biztosítják, hogy a motor mindig friss és megfelelően működő olajjal legyen ellátva, ami hozzájárul a motor hosszú élettartamához és megbízhatóságához.

Összegzés

A megfelelő gépgyártói jóváhagyással rendelkező motorolaj kiválasztása létfontosságú a jármű motorjának védelme és optimális teljesítménye szempontjából. Mindig kövesse a jármű használati útmutatójában található ajánlásokat, keressen specifikált jóváhagyással rendelkező olajokat, használja az online olajkereső eszközöket, ellenőrizze az olaj címkéjét, konzultáljon szakemberrel és tartsa be a szerviz intervallumokat. Ezekkel a lépésekkel biztosíthatja, hogy a motor mindig a legjobb állapotban maradjon, és hosszú távon is megbízhatóan működjön.

A motorolaj kiválasztásakor tehát nem szabad csupán a viszkozitásra hagyatkozni. A gépgyártó által meghatározott motorolaj teljesítményszint betartása elengedhetetlen a motor optimális működése és hosszú élettartama érdekében. A megfelelő teljesítményszinttel rendelkező olaj biztosítja, hogy a motor minden kritikus pontján megfelelő kenést és védelmet nyújtson, ami nem csak a motor teljesítményét növeli, hanem a karbantartási költségeket is csökkenti. Ezért mindig kövessük a gépgyártó ajánlásait, hogy motorunk hosszú élettartamú és megbízható maradjon.

 

A cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 30 285 8781

Email: olajosvili@gmail.com

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*