A Motorolajok Keverhetősége: A motorolajok összekeverésével járó kockázatok

A Motorolajok Keverhetősége: A motorolajok összekeverésével járó kockázatok

A motorolajok keverhetősége egy gyakran felmerülő téma az autósok és a gépészetben dolgozó szakemberek körében. Mivel a motorolajok kulcsszerepet játszanak a motorok megfelelő működésében és élettartamában, fontos, hogy tisztában legyünk a különböző olajok keverésével járó kockázatokkal és következményekkel.

 

Ez a cikk részletesen bemutatja, miért nem ajánlott a különböző gyártók motorolajainak keverése, mikor lehet szükség kivételt tenni, valamint a keverés műszaki kockázatait és teendőket abban az esetben, ha mégis a motorolajok keverésre kerül sor.

 

A legutóbbi cikkünkben az alacsony motorolaj szint okairól, illetve az alacsony olajszint miatt bekövetkező estleges hibákról írtunk. Ezt a cikkünket IDE KATTINTVA olvashatja el.

A különböző gyártók motorolajainak keverésének kockázatai:

A különböző gyártók motorolajainak keverése alapvetően nem ajánlott több okból kifolyólag:

 • Adalékanyagok Inkompatibilitása: A motorolajokban található adalékanyagok kulcsfontosságúak a motor védelmében és a kenési tulajdonságok optimalizálásában. Az eltérő gyártók különböző adalékanyag-kombinációkat alkalmaznak, amelyek keveredése során nemkívánatos kémiai reakciók léphetnek fel. Ezek a reakciók az olaj hatékonyságának csökkenéséhez vagy akár lerakódások kialakulásához és habzáshoz vezethetnek.
 • Viszkozitás Változása: A különböző viszkozitási osztályba tartozó olajok keverése megváltoztathatja az olaj keverék viszkozitását, ami befolyásolhatja a motor kenési rendszerének hatékonyságát. Ez különösen fontos, mivel a motor viszkozitási igényei eltérőek lehetnek a működési körülményektől függően.
 • Garancia Elvesztése: Az autógyártók általában meghatározzák, milyen típusú és márkájú motorolajat kell használni a motor garanciájának megőrzése érdekében. Ha különböző olajokat keverünk, az autógyártó megtagadhatja a garanciális javítást, mivel az előírásoktól való eltérés történt.

Kivételes esetek a motorolajok keverésére

Bár a keverés általában nem ajánlott, vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen lehet:

 • Sürgősségi Helyzetek: Ha az autó olajszintje hirtelen lecsökken és nincs lehetőség a megfelelő olaj beszerzésére, egy másik, elérhető motorolaj hozzáadása jobb megoldás lehet, mint az olajszint alacsonyan tartása, amely súlyos motorkárosodást okozhat.
 • Elhagyatott Területeken: Olyan helyzetekben, amikor az autó távoli vagy elhagyatott területen áll meg, és nincs hozzáférés a megfelelő típusú olajhoz, átmenetileg más olaj használata is szükséges lehet. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy eljussunk a legközelebbi szervizbe, ahol cserélhetjük az olajat a megfelelő típusúra.

A Motorolajok Keverésének Műszaki Kockázatai

A különböző motorolajok keverése több műszaki kockázattal járhat:

 • Csökkent Kenési Képesség: A kevert olajok viszkozitása és adalékanyagai különbözhetnek egymástól, ami csökkentheti az olaj keverék kenési képességét. Ez növeli a motor alkatrészeinek kopását és csökkentheti azok élettartamát.
 • Habosodás: Az inkompatibilis adalékanyagok habosodást okozhatnak az olajban, ami rontja annak kenési tulajdonságait és csökkenti a motor védelmét. A habosodás miatt az olaj nem képes megfelelően eljutni a motor összes alkatrészéhez.
 • Üledék Képződés: A különböző adalékok kémiai reakciója üledéket képezhet, amely eltömítheti az olajszűrőt és csökkentheti az olaj áramlását. Az üledék a motor belső részein is lerakódhat, ami hosszú távon súlyos károkat okozhat.

Teendők, Ha Mégis Összekeverjük a Motorolajokat

Ha indokolt ok miatt vagy véletlenül összekevertük a motorolajokat, a következő lépéseket érdemes megtenni:

 • Rövid távon Használni és Cserélni: Ha sürgősségi helyzetben kevertünk olajat, csak rövid távon használjuk az autót, majd mielőbb cseréljük le az olajat a megfelelő típusúra. Fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül cseréljük az olajat, hogy minimalizáljuk a keverésből adódó kockázatokat.
 • Olaj- és Szűrőcsere: Cseréljük le a motorolajat és az olajszűrőt a gyártó által ajánlott típusra. Ez segít eltávolítani a nem megfelelő olajat és adalékanyagokat a rendszerből. A szűrőcsere különösen fontos, mivel az üledék és egyéb szennyeződések eltömíthetik a szűrőt, csökkentve az olaj áramlását.
 • Rendszeres Ellenőrzés: Figyeljük az autó működését, és ha bármilyen szokatlan zajt, teljesítménycsökkenést vagy egyéb rendellenességet tapasztalunk, azonnal forduljunk szakemberhez. A rendszeres ellenőrzés segít időben felismerni és kezelni a keverés okozta esetleges problémákat.

Összefoglalás

A különböző gyártók motorolajainak keverése számos műszaki kockázatot és problémát okozhat, ezért általánosságban nem ajánlott. Az inkompatibilis adalékanyagok és a viszkozitás változása csökkentheti az olaj hatékonyságát, és súlyosan károsíthatja a motort. Bizonyos sürgősségi helyzetekben azonban elkerülhetetlen lehet a keverés. Ilyen esetekben fontos a lehető leghamarabb cserélni az olajat a megfelelő típusúra, és rendszeresen ellenőrizni az autó működését. A megelőzés és a megfelelő karbantartás kulcsfontosságú a motor hosszú élettartamának biztosítása érdekében.

 

A cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 30 285 8781

Email: olajosvili@gmail.com

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*