0W-30 vagy 5W-30 motorolaj: Melyiket válasszuk?

0W-30 vagy 5W-30 motorolaj: Melyiket válasszuk?

A motorolajok kiválasztása során számos szempontot kell figyelembe venni, különösen, ha a gyártó több opciót is megenged. Az 5W-30 és a 0W-30 motorolajok közötti választás esetén fontos megérteni, mik a fő különbségek közöttük, és milyen körülmények között melyik típus nyújt jobb teljesítményt.

Ez a cikk részletesen bemutatja ezeket a különbségeket és azt, hogy mikor érdemes az egyiket a másik fölé helyezni.

 

Leutóbbi cikkünkben arról olvashat, hogy mi történik egy autóval, ha az AdBlue kifogy. Ezt a cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

A viszkozitás jelentése és jelentősége

 

A motorolajok két számból álló viszkozitási besorolással rendelkeznek, például 0W-30 vagy 5W-30. Az első szám (0W vagy 5W) a hidegindítási viszkozitást jelzi, ahol a „W” a „winter”, azaz tél szót jelenti. A második szám (30) a motor normál üzemi hőmérsékleten mért viszkozitását mutatja.

 

Főbb különbségek a 0W-30 és az 5W-30 motorolajok között

 1. Hidegindítási teljesítmény:
  1. 0W-30: Jobb hidegindítási tulajdonságokkal rendelkezik, alacsonyabb hőmérsékleten is folyékony marad. Ez különösen hasznos lehet nagyon hideg éghajlatokon, ahol a motor könnyebben indul be télen.
  2. 5W-30: Jó hidegindítási tulajdonságokkal rendelkezik, de nem olyan kiválóan, mint a 0W-30. Ennek ellenére még mindig megfelelő választás mérsékeltebb hideg éghajlatokra
 2. Viszkozitás üzemi hőmérsékleten:
  • Mindkét olaj (0W-30 és 5W-30) hasonló viszkozitással rendelkezik üzemi hőmérsékleten (30-as besorolás), ami azt jelenti, hogy hasonló védelmet és teljesítményt nyújtanak, amikor a motor eléri a normál működési hőmérsékletet, így ebből a szempontból nincs különbség köztük.
 3. Olajáramlás és kenési tulajdonságok:
  • 0W-30: Gyorsabb olajáramlást biztosít a motorban hidegindításkor, ami csökkenti a motor kopását és gyorsabban eljut a kritikus alkatrészekhez.
  • 5W-30: Kisebb előnyökkel rendelkezik hidegindításkor, de még mindig megfelelő védelmet nyújt a legtöbb mérsékelt éghajlati viszonyok között.
 4. Gyártáshoz használt alapolaj:
  • 0W-30: A 0W-xx motorolajok gyártásáához csak teljesen szintetikus alapolajokat használnak. Emiatt a 0W-30 mattoljanak magasabb a viszkozitási indexe és szélesebb hőmérsékleti tartományban látja el feladatát, illetve jobb az öregedéssel szembeni ellenállása.
  • 5W-30: Az 5W-s olajok gyártásához általában szintetikus és ásványi motorolajok keverékét használják, de bizonyos esetekben előfordul, hogy csak teljesen szintetikus alapolaj felhasználásával gyártják. Emiatt lehet rész-szintetikus, fél- szintetikus, teljesen szintetikus, stb. A felhasznált alapolajok keverékének aránya határozza meg az alapolaj öregedéssel szembeni ellenállását. A motorolaj viszkozitási indexe utalhat erre. A magasabb Viszkozitási indexű 5W-30 motorolaj több szintetikus alapolajat tartalmaz.

 

Milyen esetben jobb az 5W-30 motorolaj használata?

 1. Mérsékelt éghajlat:
  • Az 5W-30 motorolaj ideális választás olyan területeken, ahol az átlagos téli hőmérséklet nem csökken túlzottan. A mérsékelt éghajlatokon, ahol a hőmérséklet ritkán esik -25°C alá, az 5W-30 megfelelő hidegindítási teljesítményt és üzemi hőmérsékleti védelmet nyújt.
 2. Normál felhasználási mód:
  • Kiegyensúlyozott normál felhasználás mellett a gyártó által előírtnál rövidebb olajcsere periódussal jól látja el feladatát.
 3. Gazdaságosság:
  • Az 5W-30 motorolaj általában olcsóbb, mint a 0W-30, így gazdaságosabb választás lehet azok számára, akik nem élnek extrém hideg körülmények között.
 4. Széleskörű kompatibilitás:
  • Az 5W-30 motorolaj számos járműhöz ajánlott, így könnyebben beszerezhető és kompatibilisebb lehet a legtöbb autótulajdonos számára.

Milyen esetben jobb a 0W-30 motorolaj használata?

 1. Extrém hideg éghajlat:
  • Ha olyan területen él, ahol a téli hőmérséklet gyakran süllyed -30°C vagy annál hidegebbre, a 0W-30 motorolaj kiváló választás. Ez a típus biztosítja a legjobb hidegindítási teljesítményt, és gyorsan eljut a motor kritikus részeihez, minimalizálva a kopást.
 2. Rövid távú vezetés:
  • Ha gyakran vezet rövid távolságokat, ahol a motor nem melegszik fel teljesen, a 0W-30 motorolaj jobb választás lehet, mivel gyorsabban elérheti a megfelelő viszkozitást és biztosíthatja a megfelelő kenést.
 3. Maximális motorvédelem:
  • Azok számára, akik a legjobb motorvédelmet keresik, különösen hidegindításkor, a 0W-30 motorolaj nyújtja a legjobb teljesítményt. Ez különösen fontos lehet prémium járművek esetében, ahol a motor élettartama és teljesítménye kiemelten fontos.
 4. Extrém, megterhelő vezetési körülmények:
  • Olyan esetekben, amikor a sok a járművet megterhelő vezetési mód, javasolt a teljesen szintetikus 0W-30 használata az 5W-30-al szemben.

Összegzés

Az 5W-30 és a 0W-30 motorolajok között a legnagyobb különbség a hidegindítási teljesítményben rejlik. Az 5W-30 megfelelő választás mérsékelt éghajlatokon és gazdaságosabb megoldás lehet, míg a 0W-30 kiváló hidegindítási teljesítményt nyújt, és különösen hasznos extrém hideg körülmények között. A szintetikus alapolaj miatt a 0W-30 viszkozitási indexe magasabb, mint egy rész-szintetikus 5W-30 motorolajé, így extreém vezetési körülmények között, amikor a motorolaj üzemi hőmérséklete magasabb, mint az átlagos, jobban védi a motort a stabilabb olajfilm miatt, mint az 5W-30. Mindkét olaj típus biztosítja a megfelelő védelmet normál üzemi hőmérsékleten, így a választás nagymértékben függ az éghajlati viszonyoktól, a vezetési körülményektől, a vezetési stílustól és a személyes preferenciáktól. Mindig érdemes figyelembe venni a járműgyártó ajánlásait, és azokat a környezeti feltételeket, amelyek között az autót használni fogjuk.

 

A cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 30 285 8781

Email: olajosvili@gmail.com

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*