Motorolaj viszkozitási táblázat SAE J300 szabvány szerint

Motorolaj viszkozitási táblázat SAE J300 szabvány szerint

A lenti táblázatokban megtalálhatóak a motorolajokra vonatkozó viszkozitási osztályok határértékei.

 

Legutóbbi cikkünkben a motorolaj cseréjét befolyásoló tényezőket szedtük össze. Ezt a cikket IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

 

Ezek a táblázatok segítséget nyújthatnak abban az esetben, ah szükséges a motorolaj viszkozitásának a változtatása.

 

Kinematikus viszkozitási osztályok határértékei

Motorolaj kinematikus viszkozitás

Dinamikus Viszkozitási osztályok határértékei

Dinamikus Viszkozitás SAE J300 szerint

Kinematikus viszkozitási osztályok határértékei a HTHS viszkozitásra vonatkozó értékkel bővítve

HTHS Viszkozitás SAE J300 szerint

A különböző viszkozitási szabványok összehasonlítása egy táblázatban.

A fenti táblázatban jól látszik a viszkozitási osztályok közötti átjárhatóság. A táblázatban balról jobbra haladva látható viszkozitás ISO VG szerinti, (ipari hajtóműolajok, kompresszor olajok, turbinaolajok, hidraulika olajok viszkozitása), az AGMA szerinti és a SAE esetében a motorolajokra és a hajtóműolajokra vonatkozó viszkozitás besorolás. Példának okáért egy SAE 40-es kinematikai viszkozitással rendelkező motorolaj (pl.: 10W40) viszkozitása üzemi hőfokon megegyezhet egy SAE 85W vagy SAE 90W közlekedési hajtóműolaj viszkozitásával, vagy akár egy ISO VG 150-es ipari hajtómű olaj viszkozitásával. Ez nem jelenti azt, hogy 10W-40-es motorolaj helyett tölthetünk ISO VG 150-es hatjóműolajat a motorba, de japán autók esetében bevált szokás volt a 90-es években, hogy a kézi váltókba 10W-40 motorolajat töltöttek. Ahogy látható, ez a viszkozitások egyezősége miatt nem okoz problémát.

 

A cikket írta: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

 

Amennyiben kenéstechnikai tanácsra van szüksége, vagy segítségre szorul a megfelelő kenőanyagok kiválasztásában, úgy keressen bennünket következő elérhetőségeinken:

Tel: +3630 285 8781

e-mai: olajosvili@gmail.com

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*