A legfontosabb dolog a hidraulika olajokkal kapcsolatban! Milyen tisztaságú a hidraulika folyadék?

A legfontosabb dolog a hidraulika olajokkal kapcsolatban! Milyen tisztaságú a hidraulika folyadék?

A hidraulika olaj tisztasága ez első tényező mire oda kell figyelni a hosszabb és biztonságosabb üzemelés érdekében!

 

Ebben a cikkeben a hidraulika olajok tisztasági osztályait és a különböző típusok egyedi jellemzőit mutatjuk be.

Korábbi cikkünk az ipari berendezésekben használt szivattyúk szempontjából mutatta be a hidraulika olajok kiválasztási szempontjait. Ezt a cikket IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

 

Jóllehet, egyre több élethelyzetben használunk hidraulikus rendszereket és ezek többsége majdhogynem gondozásmentes, mégis érdemes pár dologra odafigyelni annak érdekében, hogy a hidraulikaolaj élettartama a lehető leghosszabb legyen és ezen idő alatt a hidraulika olaj a lehető legjobban biztosítsa a berendezés védelmét is.

 

A hidraulikus rendszer üzemeltetési hőmérséklete

A hidraulikafolyadékot egyrészt a viszkozitás miatt szükséges az optimális üzemi hőmérséklet közelében tartani az üzemelés során, ugyanis a hőmérséklet emelkedésével csökken a hidraulika folyadék viszkozitása ami így eltérhet a rendszer üzemeltetés szükséges viszkozitástól és problémát okozhat. Másrészt az üzemi hőmérséklet emelkedésével csökken a hidraulika folyadék várható élettartama is.  

Általános szabályként elmondható, hogy a hidraulikus rendszer optimális üzemi hőmérséklete a hidraulika olaj élettatama szempontjából 60 Celsius körül van. Ezen a hőmérsékleten tekinthető 100%-osnak a hidraulikaolaj élettartama. Minden hozzávetőlegesen 8 Celsius hőmérséklet emelkedés lefelezi a hidraulika olaj élettartamát, azaz egy tartósan 100 Celsiuson üzemelő hidraulikus rendszer esetében a hidraulika olaj várható élettartama 3-5%-a lesz az optimális élettartamához képest.

Ebben a hőmérsékleti zónában kezdődik az úgynevezett veszélyes üzem, ahol már a a hidraulika olaj megégéséről beszélhetünk, ami teljes tönkremenetelt és azonnali hidraulika olaj cserét okoz.

 

Szennyeződések

A hidraulikus folyadék szempontjából a három leggyakoribb szennyező anyag:

  1. Levegő
  2. Víz
  3. Szilárd részecskék

 

  • Levegő szennyeződés

A levegő összenyomhatóvá teszi a hidraulika folyadékot és bizonytalanná teszi a rendszer működését.

A levegő jelenléte a rendszerben a fentieken kívűl sokszor egy rejtélyes jelenséggel is járhat. A hidraulikus folyadékban található levegőbuborékban a munkanyomás határásra nő a buborékban található levegő nyomása ésez akár 1000 Celsiusra is növelheti a levegőbuborék hőmérsékletét, ami a buborékot körülvevő hidraulika olajat jelentős hőterhelésnek teszi ki. Ekkor tapasztaljuk azt, , hogy ugyan az üzemi hőmérséklet általában a megkívánt tartományban tartószkodik, egy idő után mégis megég a hidraulika olaj.

A levegőnek a rendszerbe valő bekerülését általában a hidraulika olaj habzása jelzi és ezt általában szerelési vagy kezelési hiányosságok okozhatják. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben hideg állapotban habzik a hidraulika olaj az levegősődést jelent és felül kell vizsgálni a rendszert.

  • Víz szennyeződés

A víz jelenléte a hidraulikus munkafolyadékban kémiai elváltozásokat, a hidraulikus berendezés fém felületeinek korrózióját és akár a kenés kimaradása léphet fel, ami akár a berendezés tönkremenetelét is okozhatja. 

Kis mennyiségű víz bekerülését a hidraulika olaj opálossá válása jelzi. Nagyobb mennyiségű viz bejutásá esetén majonézszerű ragacsos kiválások jönnek létre.

Mivel az olaj úszik a víz felszinén, a hidraulika olajba bejutó víz mindig a hidraulika rendszer alsó pontjain, általában az olajtartály alján gyűlik össze, emiatt érdemes a tartályt úgy kialakítai, hogy az alján egy csap segítségével eltávolítható legyen a rendszerbe bejutó víz.

Általánosságban elmondható, hogy a cinktartalmú, adalékmentes hidrauika olajok vízelválló képessége jobb, teját ezekből az olajokból konnyebben kiülepedik a bekerült víz. Nagyobb mennyiségű víz bejutása esetén, főleg, ha az már erőteljesen elkeveredett az olajjal, már csak a töltet cseréje lehet a megoldás.

  • Sziárd szennyeződés

A legveszélyesebb szennyeződések a hidraulikus rendszer és a berendezés szempontjából a szilárd anyagok, amelyek mennyiségét egy a gépkönyvben meghatározott szint alatt kell tartani. A hidraulikus munkafolyadék tisztasági szintjét tisztasági osztályokkal definiálják. Jelenleg az ISO 4406-1999 és a NAS 1638 szabvány használatos.

Tisztasági osztályok ISO 4406 szabvány szerint

Tisztasági osztályok a NAS 1638 szabvány szerint

 

Az ISO 4406-1999 szabvány a 4pm-nél, a 6pm-nél és a 14 pm-nél nagyobb méretű szemcsék méretét veszi figyelembe. Az ilyen méretű részecskék a szabad szem számára nem láthatóak, azaz akár a szabad szemmel tisztának tűnő hidraulika folyadék is okozhat komoly károkat és ha már látszik valami a folyadékban akkor az általában már régen nem jó…

 

Hidraulikaolajok tisztasági osztályainak összehasonlítása a tisztasági szintek biztosítása szempontjából

Hidraulikaolajok tisztasági osztályainak összehasonlítása a felhasználási terület szempontjából

Hidraulikus rendszerek tisztasági követelményei az alkalmazott nyomás szempontjából (Pall szerint)

 

A hidraulika rendszer és a hidraulikus bernedezés kialakitása határozza meg, hogy milyen tisztaságú hidraulika folyadék használható a rendzserben és maga a hidraulika olaj tisztasága befolyásolja a hidraulika rendszer élettartamát és a karbantartási költségek szintjét.

 

A HL teljesítményszintű hidraulikaolajok minimális minőségi követelményei

A HM teljesítményszintű hidraulikaolajok minimális minőségi követelményei

A HV teljesítményszintű hidraulikaolajok minimális minőségi követelményei

 

Riasztási határértékek hidraulikus munkafolyadékok esetén

 

Ahogy a fentiekből látható, egy hidraulikus rendszer szakszerű üzemeltetése túlmutat azon, hogy a hidraulika olajat betöltjük a rendszerbe és bizonyos előre meghatározott időközönként lecseréljük. Nem kivitelezhető ez, mivel igen sok külsö tényező van hatással a hidraulika olaj állaptára és tisztaságára és ezen keresztül a hidraulikus rendszer megfelelő működésére. Amennyiben nem megfelelő tisztaságú hidraulika olajjal üzemel a hidraulikus rendszer, úgy az okozhatja a rendszer karbantartási költségeinek drasztikus emelkedését. Emiatt Önos érdekünk, hogy mindig a berendezés által meghatározott típusú és tisztaságú hidraulika olajat használjunk a hidraulikus rendszerben.

 

A hidraulika olaj tisztaságának vagy állapotának bevizsgálásához mindenképpen laborvizsgálati módszereket szükséges alkalmaznunk, mivel sok a rendszer számára már kritikus szennyező anyag szabad szemmel nem észlehető. 

 

A legegyszerűbb megoldás az olajminta vétele, majd ennek a mintának az országban található laborok egyikébe történő eljuttatása, ahol a beküldött olajmintát bevizsgálják és a vizsgálat eredményéről laborvizsgálati jegyzőkönyvet küldenek.

 

A cikket írta: Bajomi Vilmos Forrás: Nagymányai Antal – Ipari kenőanyagok

 

Amennyiben kenéstechnikai tanácsra van szükséged, vagy segítségre szorulsz a megfelelő kenőanyagok kiválasztásában, úgy keress bennünket következő elérhetőségeinken:

Tel: +3630 285 8781

e-mai: olajosvili@gmail.com

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*