Fémmegmunkáló hűtő – kenő emulzió ellenőrzése

Fémmegmunkáló hűtő – kenő emulzió ellenőrzése

Fémmegmunkáló hűtő – kenő emulzió ellenőrzése

 

A fémmegmunkáló hűtő kenő emulziók (más néven hűtőfolyadékok) megfelelő karbantartása és rendszeres ellenőrzése kritikus a gépek élettartama és a gyártási minőség szempontjából. Az emulziók rendszeres ellenőrzése segít megelőzni a korróziót, a baktériumok elszaporodását, valamint a szerszámok és a munkadarabok károsodását. Az alábbiakban részletezzük az ellenőrzés folyamatát, a szükséges eszközöket és az emulzió ellenőrző lap használatát.

 

IDE KATTITVA találja egy korábbi cikkünket ahol részletesen írtunk a fémmegmunkáló hűtő-kenő emulziók karbantartásáról.

 

Ellenőrzendő Paraméterek és Vizsgálati Gyakoriság

  • Koncentráció:
    • Vizsgálati gyakoriság: Naponta egyszer vagy folyamatos műszak esetén minden műszak kezdetén.
    • Ellenőrzési módszer: Refraktométer segítségével mérjük. Az emulzió koncentrációjának helyes beállítása elengedhetetlen, mivel a túl alacsony koncentráció csökkentheti a kenő hatást, míg a túl magas koncentráció pazarláshoz és fokozott habzáshoz és bőr irritációhoz vezethet.
    • Ezzel a vizsgálattal azt ellenőrizzük, hogy az emulzió tartalmaz-e a megmunkálás szempontjából elégséges mennyiségű emulzolt.
  • pH érték:
    • Vizsgálati gyakoriság: Naponta egyszer.
    • Ellenőrzési módszer: pH-mérő vagy pH indikátor papír használata. A megfelelő pH érték biztosítja az emulzió stabilitását és csökkenti a korrózió és a mikrobiológiai szennyeződés kockázatát.
    • Ezzel a vizsgálattal azt ellenőrizzük, hogy megfelelő állapotú-e az emulzió
  • Olajtartalom:
    • Vizsgálati gyakoriság: heti rendszerességgel.
    • Ellenőrzési módszer: Szemrevételezéssel: Működés közben vegyünk egy kb. 1 liter mennyiségű emulziót ki a töltetből, hagyjuk pihenni pár órát, ha idegen olajat tartalmaz, az kiül a felszínére,
    • Olajleválasztó eszközök (szkimmer) vagy szűrőpapír használata az olajtartalom kimutatására és csökkentésére.
  • Baktériumszint:
    • Vizsgálati gyakoriság: hetente egyszer.
    • Ellenőrzési módszer: Baktériumteszt kitek segítségével. A túl magas baktériumszint esetén erős kellemetlen szag tapasztalható. A magas baktérium szint káros az emberi egészségre, zavaró, és az emulzió idő előtti lebomlását okozhatja
  • Gombás fertőzések:
    • Vizsgálati gyakoriság: hetente egyszer.
    • Ellenőrzési módszer: Szemrevételezéssel és kombinált baktériumteszt segítségével. A kombinált baktérium teszt segítségével a gombás fertőzés is kimutatható. A gombás fertőzés a legminimálisabb szintes is káros. A gomba csak nagyon nehezen, speciális fungicid adalék hozzáadásával vagy a berendezés teljes fertőtlenítésével irtható ki. Jelenléte káros az emberi egészségre és az emulzió állapotát is drasztikusan rontja

Emulzió ellenőrzés folyamata

  1. Minta Vétel:
    • Vegyünk egy reprezentatív mintát az emulzióból egy tiszta tartályba.
    • Keverjük össze a mintát, hogy homogén legyen.
  2. Mérések Elvégzése:
    • Koncentráció: Tegyünk néhány csepp emulziót a refraktométer prizmájára és olvassuk le az értéket.  – A látott értéket írjuk fel az ellenőrző lapra
    • pH érték: Merítsük a pH indikátor papírt az emulzióba vagy használjunk digitális pH-mérőt.  – A mért pH értéket is vezessük fel az adatlapra
    • Olajtartalom: Vizsgáljuk meg az emulzió felszínét olajleválasztóval. Amennyiben idegen olajat található az emulzióban, mielőbb kezdjük meg annak eltávolítását. A beavatkozást tüntessük fel az adatlapon
    • Baktériumszint: Használjuk a baktériumteszt készletet az utasításoknak megfelelően. A magas baktérim szintet jegyezzük fel az adatlapra és avatkozzunk be vagy biocid adalék hozzáadásával, vagy az emulzió koncentrátumának sokkszerű emelésével
    • Gombás fertőzés: Használjuk a kombinált baktériumteszt készletet az utasításoknak megfelelően. A gombás fertőzést jegyezzük fel az adatlapra és avatkozzunk be mielőbb fungicid adalék hozzáadásával, vagy a teljes berendezés fertőtlenítésével és tisztításával.
  3. Eredmények Rögzítése:
    • Minden mérést rögzítsünk egy emulzió ellenőrző adatlapon annak érdekében, hogy lássuk az emulzió állapotának változását és vissza tudjuk nézni az esetleges fertőzéseket és közbe avatkozásokat is.
    • A mért eredményeket mindig jegyezzük fel az eredményeket az emulzió ellenőrző lapra, amely tartalmazza a mért értékeket, a mérés dátumát a beavatkozást és a mérő személy nevét.
    • Emulzió ellenőrző lap IDE KATTINTVA tölthető le: EMULZIÓ ELLENÖRZŐ ADATLAP

Emulzió Ellenőrző Lap Használata

Az ellenőrző lap tartalmazza:

  • Mérés dátuma:
  • Mért koncentráció látott értéke
  • Mért pH érték
  • Olajtartalom
  • Baktériumszint
  • Megjegyzések / észrevételek

 

Az EMULZIÓ ELLENÖRZŐ ADATLAP kitöltése:

  1. Minden hónapban új adatlapot töltsünk
  2. Először a sárga háttérrel jelölt területeken található adatokat adjuk meg
    • adjuk meg a hűtő-kenő koncentrátum nevét
    • írjuk be a termék adatlapján található refraktométer értéket
    • írjuk be a termék adatlapján található, a bekevert emulzióra vonatkozó pH értéket. Ez az ideális tartomány
    • Írjuk be a berendezés megnevezését
    • Adjuk meg a használt emulzol nevét
    • Adjuk meg a töltet méretét literben
    • Írjuk be az ideális koncentráció mértékét (-tól / -ig). Ide már az adatlapon található érték refraktométer értékkel korrigált értékét írjuk be. Ha pl. a refraktométer érték 1.1 és az ideális tartomány 5 – 9 %, akkor 4.5% – 8%-ot írjunk, mert a refraktométerrel vizsgálva ez lesz a látott érték (látott 4.5 érték szorozva az 1.1 refraktométer értékkel = 5)
    • Írjuk be a feltöltési koncentrációt, ez az amire a feltöltés során beállítottuk a koncentrációt. Ide is már a refraktométer értékkel korrigált értéket adjuk meg (ha 5%-ra töltöttük, akkor 4.5%-ot írjunk be, mert ez látszik a refraktométeren 1.1 refraktométer esetén)
    • Adjuk meg az utántöltési koncentrációt. Ökölszabály szerint, az normál esetben az utántöltés koncentrációja a teljes töltet kívánt koncentrációjának 50%-a (6%-os töltet esetén 3%-os koncentrációjú folyadékkal töltünk után a párolgás miatt)
    • Minden ellenőrzéskor x-el jelöljük az adott naphoz tartozó mért koncentrációt és a mért pH értéket. Zölddel van jelölve a normális tartomány
    • Ha utántöltünk, akkor írjuk be hogy mekkora mennyiséget töltöttünk és milyen koncentrációja volt az utántöltésre használt emulziónak. Utántöltés során érdemes többször ellenőrizni a folyadék koncentrációt.
    • Amennyiben egyéb beavatkozás történik (biocid, habzásgátló vagy fungicid adalék hozzáadása, úgy az adott napnál jelöljük ezt.

 

Teendők Eltérések Esetén

  1. Koncentráció Eltérés:
    • Alacsony koncentráció: Adjon hozzá magasabb koncentrációjú emulziót a töltethez
    • Magas koncentráció: Hígítsa az emulziót nagyon híg (0,5-1%) bekevert emulzióval, folyamatosan mérve a töltet koncentrációját, amíg a kívánt értéket el nem éri. Nagyon magas koncentráció esetén akár vegyünk ki egy bizonyos mennyiséget a töltetből, hogy után tudjuk töltetni a megfelelő mennyiséget.
  2. pH Eltérés:
    • Alacsony pH (savasság): Adjon hozzá pH növelő adalékot, biocid adalékot vagy töltsön utána magas, akár 10% koncentráció körüli emulziót annak érdekében, hogy az adalékok szintje vissza tudjon emelkedni.
    • Magas pH (lúgosság): Adjon hozzá hígítsa a töltetet annak érdekében, hogy a pH szint csökkenjen. A töltet pH értéke általában magas emulzió koncentráció esetén emelkedik az előírtnál magasabbra amit hígítással lehet orvosolni.
  3. Magas Olajtartalom:
    • Távolítsa el a felületi olajat olajleválasztóval vagy más mechanikai módszerekkel. Használhat akár nedves porszívót is az emulzió felületére felúszó olaj eltávolítására.
  4. Magas Baktériumszint:
    • Használjon biocid adalékot a baktériumok szaporodásának megállítására vagy sokk-szerűen emelje az emulzió koncentrátumát 10% fölé pár napra. Ha a baktérium szint normalizálódott, a folyadék koncentrációja vissza csökkenthető a kívánt szintre.

 

A rendszeres ellenőrzés és karbantartás biztosítja a fémmegmunkáló hűtő kenő emulziók hosszú távú hatékonyságát és megbízhatóságát, ami kulcsfontosságú a gyártási folyamat zavartalanságához és a költségek optimalizálásához.

 

A cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 30 285 8781

Email: olajosvili@gmail.com

Rólunk 
Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*