Fémmegmunkáló hűtő – kenő emulzió ellenőrzése
Fémmegmunkáló hűtő – kenő emulzió ellenőrzése
A fémmegmunkáló hűtő kenő emulziók (más néven hűtőfolyadékok) megfelelő karbantartása és rendszeres ellenőrzése kritikus a gépek élettartama és a gyártási minőség szempontjából. Az emulziók rendszeres ellenőrzése segít megelőzni a korróziót, a baktériumok elszaporodását, valamint a szerszámok és a munkadarabok károsodását. Az alábbiakban részletezzük az ellenőrzés folyamatát, a szükséges eszközöket és az emulzió ellenőrző lap használatát.
IDE KATTITVA találja egy korábbi cikkünket ahol részletesen írtunk a fémmegmunkáló hűtő-kenő emulziók karbantartásáról.
Ellenőrzendő Paraméterek és Vizsgálati Gyakoriság
- Koncentráció:
- Vizsgálati gyakoriság: Naponta egyszer vagy folyamatos műszak esetén minden műszak kezdetén.
- Ellenőrzési módszer: Refraktométer segítségével mérjük. Az emulzió koncentrációjának helyes beállítása elengedhetetlen, mivel a túl alacsony koncentráció csökkentheti a kenő hatást, míg a túl magas koncentráció pazarláshoz és fokozott habzáshoz és bőr irritációhoz vezethet.
- Ezzel a vizsgálattal azt ellenőrizzük, hogy az emulzió tartalmaz-e a megmunkálás szempontjából elégséges mennyiségű emulzolt.
- pH érték:
- Vizsgálati gyakoriság: Naponta egyszer.
- Ellenőrzési módszer: pH-mérő vagy pH indikátor papír használata. A megfelelő pH érték biztosítja az emulzió stabilitását és csökkenti a korrózió és a mikrobiológiai szennyeződés kockázatát.
- Ezzel a vizsgálattal azt ellenőrizzük, hogy megfelelő állapotú-e az emulzió
- Olajtartalom:
- Vizsgálati gyakoriság: heti rendszerességgel.
- Ellenőrzési módszer: Szemrevételezéssel: Működés közben vegyünk egy kb. 1 liter mennyiségű emulziót ki a töltetből, hagyjuk pihenni pár órát, ha idegen olajat tartalmaz, az kiül a felszínére,
- Olajleválasztó eszközök (szkimmer) vagy szűrőpapír használata az olajtartalom kimutatására és csökkentésére.
- Baktériumszint:
- Vizsgálati gyakoriság: hetente egyszer.
- Ellenőrzési módszer: Baktériumteszt kitek segítségével. A túl magas baktériumszint esetén erős kellemetlen szag tapasztalható. A magas baktérium szint káros az emberi egészségre, zavaró, és az emulzió idő előtti lebomlását okozhatja
- Gombás fertőzések:
- Vizsgálati gyakoriság: hetente egyszer.
- Ellenőrzési módszer: Szemrevételezéssel és kombinált baktériumteszt segítségével. A kombinált baktérium teszt segítségével a gombás fertőzés is kimutatható. A gombás fertőzés a legminimálisabb szintes is káros. A gomba csak nagyon nehezen, speciális fungicid adalék hozzáadásával vagy a berendezés teljes fertőtlenítésével irtható ki. Jelenléte káros az emberi egészségre és az emulzió állapotát is drasztikusan rontja
Emulzió ellenőrzés folyamata
- Minta Vétel:
- Vegyünk egy reprezentatív mintát az emulzióból egy tiszta tartályba.
- Keverjük össze a mintát, hogy homogén legyen.
- Mérések Elvégzése:
- Koncentráció: Tegyünk néhány csepp emulziót a refraktométer prizmájára és olvassuk le az értéket. – A látott értéket írjuk fel az ellenőrző lapra
- pH érték: Merítsük a pH indikátor papírt az emulzióba vagy használjunk digitális pH-mérőt. – A mért pH értéket is vezessük fel az adatlapra
- Olajtartalom: Vizsgáljuk meg az emulzió felszínét olajleválasztóval. Amennyiben idegen olajat található az emulzióban, mielőbb kezdjük meg annak eltávolítását. A beavatkozást tüntessük fel az adatlapon
- Baktériumszint: Használjuk a baktériumteszt készletet az utasításoknak megfelelően. A magas baktérim szintet jegyezzük fel az adatlapra és avatkozzunk be vagy biocid adalék hozzáadásával, vagy az emulzió koncentrátumának sokkszerű emelésével
- Gombás fertőzés: Használjuk a kombinált baktériumteszt készletet az utasításoknak megfelelően. A gombás fertőzést jegyezzük fel az adatlapra és avatkozzunk be mielőbb fungicid adalék hozzáadásával, vagy a teljes berendezés fertőtlenítésével és tisztításával.
- Eredmények Rögzítése:
- Minden mérést rögzítsünk egy emulzió ellenőrző adatlapon annak érdekében, hogy lássuk az emulzió állapotának változását és vissza tudjuk nézni az esetleges fertőzéseket és közbe avatkozásokat is.
- A mért eredményeket mindig jegyezzük fel az eredményeket az emulzió ellenőrző lapra, amely tartalmazza a mért értékeket, a mérés dátumát a beavatkozást és a mérő személy nevét.
- Emulzió ellenőrző lap IDE KATTINTVA tölthető le: EMULZIÓ ELLENÖRZŐ ADATLAP
Emulzió Ellenőrző Lap Használata
Az ellenőrző lap tartalmazza:
- Mérés dátuma:
- Mért koncentráció látott értéke
- Mért pH érték
- Olajtartalom
- Baktériumszint
- Megjegyzések / észrevételek
Az EMULZIÓ ELLENÖRZŐ ADATLAP kitöltése:
- Minden hónapban új adatlapot töltsünk
- Először a sárga háttérrel jelölt területeken található adatokat adjuk meg
- adjuk meg a hűtő-kenő koncentrátum nevét
- írjuk be a termék adatlapján található refraktométer értéket
- írjuk be a termék adatlapján található, a bekevert emulzióra vonatkozó pH értéket. Ez az ideális tartomány
- Írjuk be a berendezés megnevezését
- Adjuk meg a használt emulzol nevét
- Adjuk meg a töltet méretét literben
- Írjuk be az ideális koncentráció mértékét (-tól / -ig). Ide már az adatlapon található érték refraktométer értékkel korrigált értékét írjuk be. Ha pl. a refraktométer érték 1.1 és az ideális tartomány 5 – 9 %, akkor 4.5% – 8%-ot írjunk, mert a refraktométerrel vizsgálva ez lesz a látott érték (látott 4.5 érték szorozva az 1.1 refraktométer értékkel = 5)
- Írjuk be a feltöltési koncentrációt, ez az amire a feltöltés során beállítottuk a koncentrációt. Ide is már a refraktométer értékkel korrigált értéket adjuk meg (ha 5%-ra töltöttük, akkor 4.5%-ot írjunk be, mert ez látszik a refraktométeren 1.1 refraktométer esetén)
- Adjuk meg az utántöltési koncentrációt. Ökölszabály szerint, az normál esetben az utántöltés koncentrációja a teljes töltet kívánt koncentrációjának 50%-a (6%-os töltet esetén 3%-os koncentrációjú folyadékkal töltünk után a párolgás miatt)
- Minden ellenőrzéskor x-el jelöljük az adott naphoz tartozó mért koncentrációt és a mért pH értéket. Zölddel van jelölve a normális tartomány
- Ha utántöltünk, akkor írjuk be hogy mekkora mennyiséget töltöttünk és milyen koncentrációja volt az utántöltésre használt emulziónak. Utántöltés során érdemes többször ellenőrizni a folyadék koncentrációt.
- Amennyiben egyéb beavatkozás történik (biocid, habzásgátló vagy fungicid adalék hozzáadása, úgy az adott napnál jelöljük ezt.
Teendők Eltérések Esetén
- Koncentráció Eltérés:
- Alacsony koncentráció: Adjon hozzá magasabb koncentrációjú emulziót a töltethez
- Magas koncentráció: Hígítsa az emulziót nagyon híg (0,5-1%) bekevert emulzióval, folyamatosan mérve a töltet koncentrációját, amíg a kívánt értéket el nem éri. Nagyon magas koncentráció esetén akár vegyünk ki egy bizonyos mennyiséget a töltetből, hogy után tudjuk töltetni a megfelelő mennyiséget.
- pH Eltérés:
- Alacsony pH (savasság): Adjon hozzá pH növelő adalékot, biocid adalékot vagy töltsön utána magas, akár 10% koncentráció körüli emulziót annak érdekében, hogy az adalékok szintje vissza tudjon emelkedni.
- Magas pH (lúgosság): Adjon hozzá hígítsa a töltetet annak érdekében, hogy a pH szint csökkenjen. A töltet pH értéke általában magas emulzió koncentráció esetén emelkedik az előírtnál magasabbra amit hígítással lehet orvosolni.
- Magas Olajtartalom:
- Távolítsa el a felületi olajat olajleválasztóval vagy más mechanikai módszerekkel. Használhat akár nedves porszívót is az emulzió felületére felúszó olaj eltávolítására.
- Magas Baktériumszint:
- Használjon biocid adalékot a baktériumok szaporodásának megállítására vagy sokk-szerűen emelje az emulzió koncentrátumát 10% fölé pár napra. Ha a baktérium szint normalizálódott, a folyadék koncentrációja vissza csökkenthető a kívánt szintre.
A rendszeres ellenőrzés és karbantartás biztosítja a fémmegmunkáló hűtő kenő emulziók hosszú távú hatékonyságát és megbízhatóságát, ami kulcsfontosságú a gyártási folyamat zavartalanságához és a költségek optimalizálásához.
A cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”
Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: +36 30 285 8781
Email: olajosvili@gmail.com
Vélemény, hozzászólás?