A 0w30 viszkozitású motorolaj tulajdonságai

A 0w30 viszkozitású motorolaj tulajdonságai

A 0W-30 viszkozitású motorolajok tulajdonságai

A motorolajok egyik legfontosabb tulajdonsága a viszkozitás, amely meghatározza, hogyan folyik az olaj különböző hőmérsékleteken. A viszkozitás befolyásolja az olaj kenőképességét, és ezzel együtt a motor védelmét és hatékonyságát is. A megfelelő viszkozitású olaj kiválasztása alapvető fontosságú a motor hosszú élettartamának és optimális működésének biztosítása érdekében. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a 0W-30 viszkozitású motorolaj tulajdonságait, összehasonlítjuk az 5W-30 viszkozitású olajjal, és kitérünk az alapolaj típusokra, valamint az olajban található adalékokra is.

Legutóbbi cikkünkben a fékfolyadékokról írtunk. Ezt a cikkünket IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

 

A viszkozitás jelentősége

A viszkozitás egy folyadék belső súrlódását jelenti, amely azt határozza meg, hogy milyen könnyen áramlik a folyadék. A motorolajok esetében a viszkozitás két értékben van megadva, amelyek a különböző hőmérsékleteken mutatott folyási tulajdonságokat jelölik. Például a 0W-30 olajnál a „0W” azt jelenti, hogy az olaj hideg indításkor is nagyon folyékony marad, míg a „30” azt jelzi, hogy meleg motorban is megőrzi megfelelő viszkozitását.

A viszkozitási index (VI) egy másik fontos paraméter, amely megmutatja, hogy az olaj viszkozitása mennyire stabil a hőmérséklet változásával. A magasabb VI értékkel rendelkező olajok kevésbé változtatják viszkozitásukat a hőmérséklet hatására, így szélesebb hőmérsékleti tartományban biztosítanak megfelelő kenést.

 

Az 5W-30 és 0W-30 viszkozitás közötti különbségek

Az 5W-30 és a 0W-30 motorolajok között a legnagyobb különbség a hideg hőmérsékleten mutatott viszkozitásban rejlik. Az 5W-30 olaj hideg időben is jó folyási tulajdonságokkal rendelkezik, de a 0W-30 még alacsonyabb hőmérsékleten is folyékony marad, így gyorsabban eljut a motor összes részéhez, különösen hideg indításkor.

Az alacsonyabb „W” értékkel rendelkező olajok, mint például a 0W-30, jobban teljesítenek hideg körülmények között, mivel kisebb a belső súrlódásuk és gyorsabban képesek elérni a motor mozgó alkatrészeit. Ez különösen fontos télen, amikor a hideg indítások során a motorolajnak gyorsan el kell jutnia a kritikus részekhez, hogy minimalizálja a kopást.

 

Az alapolaj típusok

A motorolajok alapolajokból és adalékokból állnak. Az alapolaj lehet ásványi, részben szintetikus vagy teljesen szintetikus. Az ásványi olajokat nyersolajból finomítják, míg a szintetikus olajokat kémiai eljárásokkal állítják elő, amelyek jobb teljesítményt biztosítanak.

Az 5W-30 olajok gyakran részben szintetikus alapolajból készülnek, ami azt jelenti, hogy ásványi és szintetikus olajok keverékét tartalmazzák. Ezzel szemben a 0W-30 olajok általában teljesen szintetikus alapolajból készülnek, amelynek számos előnye van a részben szintetikus olajokkal szemben.

 

A teljesen szintetikus és részben szintetikus olajok összehasonlítása

A teljesen szintetikus motorolajok, mint a 0W-30, jobban ellenállnak az oxidációnak, hosszabb élettartamot biztosítanak, és kevésbé hajlamosak a lerakódások kialakulására. A szintetikus olajok molekulaszerkezete homogénebb, ami jobb kenési tulajdonságokat és stabilabb viszkozitást eredményez széles hőmérsékleti tartományban.

A részben szintetikus olajok, mint az 5W-30, szintén jó kenési tulajdonságokkal rendelkeznek, de nem érik el a teljesen szintetikus olajok teljesítményszintjét. A részben szintetikus olajok általában olcsóbbak, de a teljesen szintetikus olajok hosszabb távon gazdaságosabbak lehetnek, mivel jobban védik a motort, és ritkábban kell őket cserélni.

 

A 0W-30 előnyei hideg indításkor

A hideg indítások különösen nagy igénybevételt jelentenek a motor számára, mivel ilyenkor az olaj még nem érte el az optimális működési hőmérsékletét, és kevésbé képes hatékonyan kenni a motor alkatrészeit. A kutatások azt mutatják, hogy a motorkopások közel 30-50%-a hideg indításkor keletkezik, mivel az olaj nem tud elég gyorsan eljutni a motor mozgó alkatrészeihez.

A 0W-30 viszkozitású olaj kiválóan teljesít hideg indításkor, mivel nagyon alacsony hőmérsékleten is folyékony marad. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban eléri a motor kritikus pontjait, mint az 5W-30 olaj, és ezáltal csökkenti a kopás mértékét. Ez különösen előnyös azoknak az autósoknak, akik hideg éghajlaton élnek, vagy gyakran indítják be járművüket alacsony hőmérsékleten.

 

A motorolajok adalékai

A motorolajokban található adalékok tovább javítják az olaj teljesítményét és védelmét. Ezek az adalékok különböző funkciókat látnak el, például:

  • Oxidációgátlók: Meghosszabbítják az olaj élettartamát azáltal, hogy lassítják az oxidációs folyamatokat.
  • Detergens adalékok: Segítenek tisztán tartani a motort, megakadályozva a lerakódások kialakulását.
  • Korróziógátlók: Védik a motort a rozsdásodástól és egyéb korróziós folyamatoktól.
  • Viszkozitás módosítók: Stabilizálják az olaj viszkozitását különböző hőmérsékleteken.

A teljesen szintetikus olajok, mint a 0W-30, általában több adalékot tartalmaznak, akár 20-25%-ot is, míg a részben szintetikus olajok általában 10-20%-ot, az ásványi olajok pedig csak 5-10%-ot. Ez az adalékmennyiség különbség is hozzájárul a teljesen szintetikus olajok jobb teljesítményéhez és tartósságához.

 

Záró gondolatok

Összefoglalva, a 0W-30 viszkozitású motorolaj kiváló választás azok számára, akik hideg éghajlaton élnek, vagy akik fontosnak tartják a motor maximális védelmét a hideg indítások során. A teljesen szintetikus 0W-30 olajok számos előnyt kínálnak a részben szintetikus 5W-30 olajokkal szemben, beleértve a jobb hidegindítási teljesítményt, a hosszabb élettartamot, és a motor kopásának csökkentését.

Az alapolajok és adalékok kombinációja teszi a 0W-30 motorolajat különösen hatékonnyá, biztosítva a motor optimális működését és hosszú élettartamát. Ezért, bár a teljesen szintetikus olajok drágábbak lehetnek, hosszú távon gazdaságosabb választásnak bizonyulhatnak, mivel jobban védik a motort, és kevesebb karbantartást igényelnek. A 0W-30 motorolaj tehát kiválóan alkalmas a modern motorok igényeinek kielégítésére, különösen hideg körülmények között.

 

A cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 30 285 8781

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név nem véletlenül ragadt rám – ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba, mert mindig számíthattak rám, ha kenőanyagokról volt szó. Az olajipar iránti szenvedélyem és az évek során megszerzett széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Az itt töltött idő alatt mélyreható tapasztalatokat szereztem, különösen a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagainak területén. A Shell nemzetközi gyáraiban szerzett ismeretek alapozták meg szakmai tudásomat. 2014-ben csatlakoztam a Lavina Szerviz Csoporthoz, Magyarország egyik vezető, márkafüggetlen kenőanyag-disztribútorához. Itt nem csak a Shell, hanem más jelentős márkák, mint a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagaival is intenzíven foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy több gyártó fejlesztő központjába is betekintést nyerjek, és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében és értékesítésében. 2016-tól a Lavina Szerviz Kft.-nél betöltött értékesítési pozíciómmal párhuzamosan az OlajShop.hu webáruház egyik tulajdonosaként a webáruház fejlesztése és irányítása is bekerült a napi feladataim közé. A szakmai vezetésem alatt a webáruház értékesítést közel tízszeresére, a látogató számát pedig közel hússzorosára növekedett, ami jelentős szakmai sikert hozott számomra, és tovább bővítette kapcsolati hálómat az iparágban. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívások után nézek, és létrehoztam az OlajosVili.hu-t. Ezen a platformon az elmúlt 15 év során szerzett tapasztalataimat osztom meg, hogy segítsek másoknak eligazodni a kenéstechnika bonyolult, de izgalmas világában. Az OlajosVili.hu célja, hogy hiteles információkat és gyakorlati tanácsokat nyújtson mindazoknak, akik megbízható megoldásokat keresnek a kenőanyagok területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*