Hűtővíz a motorolajban! – Milyen problémákat okozhat, ha bekerül a hűtővíz a motorolajba

Hűtővíz a motorolajban! – Milyen problémákat okozhat, ha bekerül a hűtővíz a motorolajba

Hűtővíz a motorolajban! – Milyen problémákat okozhat, ha bekerül a hűtővíz a motorolajba

 

A motor működése során számos tényező együttműködése szükséges ahhoz, hogy optimális teljesítményt érjünk el és hosszú élettartamot biztosítsunk a jármű számára. Az egyik ilyen kritikus tényező a hűtővíz és a motorolaj megfelelő elkülönítése. A hűtővíz motorolajba való bekerülése súlyos problémákhoz vezethet, amelyek mind a motor teljesítményét, mind az élettartamát befolyásolják. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mi okozhatja ezt a problémát, hogyan vehetjük észre, milyen következményei lehetnek, és hogyan orvosolhatjuk a helyzetet.

 

Legutóbbi cikkünkben a motorolaj teljesítményszintjének a kiemelt fontosságáról írtunk. Ezt a cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

Mi okozhatja a hűtővíz bekerülését a motorolajba?

Számos oka lehet annak, hogy hűtővíz kerül a motorolajba. Az alábbiakban a leggyakoribb okokat soroljuk fel:

  • Hengerfej tömítés meghibásodása: A hengerfej tömítés feladata, hogy elkülönítse a motorolajat és a hűtővizet. Ha ez a tömítés megsérül vagy elhasználódik, a hűtővíz könnyen beszivároghat a motorolajba.
  • Repedések a hengerfejben vagy a motorblokkban: Hőingadozások vagy mechanikai sérülések hatására repedések keletkezhetnek a hengerfejen vagy a motorblokkban, amelyek lehetővé teszik a hűtővíz szivárgását az olajba.
  • Sérült olajhűtő: Az olajhűtők is tartalmazhatnak hűtővizet, és ha ezek megsérülnek, a két folyadék keveredhet egymással.

 

Hogyan vehetjük észre a hűtővíz jelenlétét a motorolajban?

A hűtővíz jelenlétét a motorolajban többféle módon is észrevehetjük:

  • Tejszerű, habos motorolaj: Ha az olaj betöltő nyílás környékén tejszerű, habos anyagot találunk, az biztos jele annak, hogy hűtővíz került a motorolajba.
  • Megnövekedett olajszint: Ha az olajszint a normál szint fölé emelkedik, annak oka lehet a hűtővíz bekerülése.
  • Motor túlmelegedé: A hűtővíz és az olaj keveredése csökkenti a motorolaj kenési képességét, ami túlmelegedéshez vezethet.
  • Fehér füst a kipufogóból: A hűtővíz bejutása a motor égésterébe fehér füstöt eredményezhet a kipufogóból.

 

 Milyen problémákat okozhat rövid és hosszútávon?

A hűtővíz motorolajba kerülése számos problémát okozhat:

Rövid távon:
– Csökkentett kenési képesség: A motorolaj és a hűtővíz keveredése csökkenti az olaj kenési tulajdonságait, ami fokozott kopáshoz vezethet.
– Motor teljesítményének csökkenése: A motorolaj kenési hatékonyságának csökkenése miatt a motor teljesítménye is visszaeshet.

Hosszú távon:
– Motor károsodása: Hosszabb távon a kenési problémák súlyos motor károsodáshoz vezethetnek, beleértve a csapágyak és a dugattyúk károsodását is.
– Korrózió: A hűtővíz és a motorolaj keveredése korróziót okozhat a motor belső alkatrészeiben.

 

Hoyan lehet megoldani a problémát?

A hűtővíz motorolajba kerülésének problémáját az alábbi módokon orvosolhatjuk:

  • Mindenképpen forduljon autószerelőhöz a probléma pontos forrásának meghatározása miatt.
  • Hengerfej tömítés cseréje: Ha a hengerfej tömítés hibás, annak cseréje az elsődleges megoldás. Ez a javítás általában műhelyi munkát igényel.
  • Repedések javítása: A hengerfejben vagy a motorblokkban található repedéseket meg kell javítani vagy cserélni az érintett alkatrészeket.
  • Olajhűtő cseréje vagy javítása: Ha az olajhűtő a probléma forrása, annak cseréje vagy javítása szükséges.
  • Rendszeres karbantartás: A rendszeres karbantartás és az időszakos ellenőrzések segítenek a problémák korai felismerésében és megelőzésében.

 

Összefoglalás

A hűtővíz motorolajba kerülése súlyos problémákat okozhat, amelyeket időben észlelni és orvosolni kell. A hengerfej tömítés meghibásodása, a hengerfej vagy a motorblokk repedései, illetve a sérült olajhűtő mind potenciális okai lehetnek ennek a problémának. Az időben történő felismerés és a megfelelő javítások elvégzése kulcsfontosságú a motor élettartamának és teljesítményének megőrzése érdekében.

 

A cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 30 285 8781

Email: olajosvili@gmail.com

 

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név nem véletlenül ragadt rám – ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba, mert mindig számíthattak rám, ha kenőanyagokról volt szó. Az olajipar iránti szenvedélyem és az évek során megszerzett széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Az itt töltött idő alatt mélyreható tapasztalatokat szereztem, különösen a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagainak területén. A Shell nemzetközi gyáraiban szerzett ismeretek alapozták meg szakmai tudásomat. 2014-ben csatlakoztam a Lavina Szerviz Csoporthoz, Magyarország egyik vezető, márkafüggetlen kenőanyag-disztribútorához. Itt nem csak a Shell, hanem más jelentős márkák, mint a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagaival is intenzíven foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy több gyártó fejlesztő központjába is betekintést nyerjek, és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében és értékesítésében. 2016-tól a Lavina Szerviz Kft.-nél betöltött értékesítési pozíciómmal párhuzamosan az OlajShop.hu webáruház egyik tulajdonosaként a webáruház fejlesztése és irányítása is bekerült a napi feladataim közé. A szakmai vezetésem alatt a webáruház értékesítést közel tízszeresére, a látogató számát pedig közel hússzorosára növekedett, ami jelentős szakmai sikert hozott számomra, és tovább bővítette kapcsolati hálómat az iparágban. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívások után nézek, és létrehoztam az OlajosVili.hu-t. Ezen a platformon az elmúlt 15 év során szerzett tapasztalataimat osztom meg, hogy segítsek másoknak eligazodni a kenéstechnika bonyolult, de izgalmas világában. Az OlajosVili.hu célja, hogy hiteles információkat és gyakorlati tanácsokat nyújtson mindazoknak, akik megbízható megoldásokat keresnek a kenőanyagok területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*