Saját márkás motorolajok a nagyáruházak polcain – Tuti üzlet vagy fenntartásokkal kezelendő?

Saját márkás motorolajok a nagyáruházak polcain – Tuti üzlet vagy fenntartásokkal kezelendő?

A nagyáruházak polcain találkozhatunk különféle saját márkás termékekkel, legyen szó élelmiszerekről, tisztítószerekről vagy akár autóipari termékekről. Az utóbbi kategóriába tartoznak az autótisztítási termékek, adalékok és motorolajok is, amelyek közül az egyi leggyakrabban említett például a Lidl áruházakban kapható W5 márkájú motorolaj. Az ilyen termékek azonban gyakran kérdéseket vetnek fel a minőségükkel és megbízhatóságukkal kapcsolatban, különösen, ha az autósok fontos döntés előtt állnak, például motorolaj választásakor. Ebben a cikkben átnézzük, hogy miért érdemes óvatosnak lenni a saját márkás motorolajokkal, különösen, ha nem ismerjük azok eredetét és a valós minőségi jellemzőit.

 

A legutóbbi cikkünk az akkumulátorok karbantartásáról és cseréjének folyamatáról szólt. Ezt a cikket IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

 

Ismeretlen gyártó, rejtett források

A nagyáruházak saját márkás motorolajai, mint például a Lidl W5 motorolaja, gyakran ismeretlen forrásból származnak. A csomagoláson nincs feltüntetve a gyártó neve, csupán az áruház logója vagy márkája jelenik meg. Ez bizonyos mértékig érthető, hiszen a nagyáruházak nem gyártók, hanem különböző beszállítóktól szerzik be ezeket a termékeket, amelyeket aztán saját nevük alatt forgalmaznak.

Az ismeretlen gyártó azonban komoly problémát jelenthet az autósok számára. Amikor nem tudjuk, hogy ki áll a termék mögött, akkor az sem világos, hogy milyen gyártási folyamatokon ment keresztül a motorolaj, illetve hogy milyen minőségi előírásoknak felelt meg. Ez különösen fontos a motorolaj esetében, hiszen az autók motorjainak védelme és teljesítménye nagymértékben függ az olaj minőségétől és specifikációitól.

 

Az alapolaj és adalékanyagok kérdése

A motorolajok minősége két alapvető tényezőtől függ: az alapolajtól és az adalékoktól. Az alapolaj biztosítja a motor kenését, csökkenti a súrlódást, és segít elvezetni a hőt, míg az adalékok különböző funkciókat töltenek be, például tisztítják a motort, javítják az olaj oxidációval szembeni ellenállását, vagy épp növelik annak hőállóságát.

Az olyan saját márkás olajok esetében, mint a W5, nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen típusú alapolajat használtak. Az olcsóbb olajoknál gyakori, hogy alacsonyabb minőségű, kevésbé finomított alapolajokat alkalmaznak, amelyek gyorsabban elhasználódnak, és kevésbé képesek megvédeni a motor alkatrészeit a kopástól. Az adalékanyagok minősége és mennyisége is kétséges, ami szintén csökkentheti az olaj hatékonyságát. Egy ismert, márkás olajnál általában részletes tájékoztatást kapunk az adalékokról és azok funkciójáról, míg a saját márkás termékek esetében ez az információ gyakran hiányzik.

 

Elavult specifikációk

A nagyáruházak polcain található saját márkás motorolajok gyakran csak a legáltalánosabb és régebbi specifikációknak felelnek meg. Az autógyártók folyamatosan fejlesztik a motorokat, és ehhez igazodva az olajok specifikációi is egyre szigorúbbá válnak. A modern motorok nagyobb teljesítményt nyújtanak, miközben hatékonyabb üzemanyag-fogyasztásra törekednek, ez pedig nagyobb követelményeket támaszt az olajokkal szemben is.

A régebbi specifikációjú olajok, mint amilyeneket a saját márkás termékeknél találunk, gyakran nem felelnek meg ezeknek az új követelményeknek. Például a viszkozitási osztályok vagy az API, ACEA szabványok alapján ezeket az olajokat olyan régebbi motorokhoz tervezték, amelyek nem rendelkeztek a mai modern motorok technológiai újításaival. Ez azt jelenti, hogy ha egy újabb, nagy teljesítményű vagy turbófeltöltős motorral rendelkező autót ilyen olajjal üzemeltetünk, az jelentős károkat okozhat a motorban hosszú távon.

Az alacsony árak mögötti okok

Az egyik legnagyobb vonzereje a nagyáruházak saját márkás motorolajainak az alacsony ár. De vajon mi teszi lehetővé, hogy ezek a termékek lényegesen olcsóbbak legyenek, mint a jól ismert, márkás motorolajok? Az alacsony árak mögött számos tényező áll, amelyeket érdemes megvizsgálni.

Marketing költségek hiánya

Az egyik legnyilvánvalóbb különbség a saját márkás és a prémium motorolajok között a marketing. A nagy nemzetközi olajgyártók jelentős összegeket fordítanak hirdetésekre, szponzorációra és márkaépítésre, amely költségeket végső soron a fogyasztó fizeti meg. A saját márkás termékek esetében ezek a költségek minimálisak, hiszen a nagyáruházak nem költenek nagy kampányokra, hogy népszerűsítsék ezeket a termékeket. Az áruházláncok saját márkás olajait szinte kizárólag az üzletek polcain és szórólapjaikon találjuk meg, így elmarad a költséges tévékampányok vagy plakátok költsége.

Bár ez valóban költségcsökkentő tényező, fontos megérteni, hogy az áruházak sem ingyen adják a polcokon a helyet. A nagyáruházak úgynevezett „polcdíjat” számolnak fel a beszállítóknak, hogy termékeiket megfelelő helyen kínálják a vásárlóknak. A saját márkás termékek esetében ez a díj ugyanúgy megjelenik, és gyakran egy része elnyeli azt a megtakarítást, amit a marketing hiánya okoz. Ezen túlmenően az áruházláncok a saját haszonkulcsukat is ráteszik ezekre a termékekre, tehát az árkülönbség nem kizárólag a marketing elmaradásából származik.

Alacsonyabb minőségi követelmények

Az igazi árkülönbséget azonban nem csak a marketing és a polcdíjak okozzák. A saját márkás motorolajok általában az olaj specifikációk legalsó határához igazodnak, vagyis minimális minőségi követelményeknek felelnek meg. Ezek az olajok úgy készülnek, hogy a lehető legalacsonyabb költségekből álljanak össze, ami számos minőségbeli kompromisszummal jár:

  1. Olcsóbb alapolajok: Az alapolaj, amely a motorolaj fő összetevője, eltérő minőségű lehet. A saját márkás olajoknál gyakran olcsóbb, kevésbé tisztított alapolajokat használnak, amelyek nem olyan hatékonyak a motor védelmében és kenésében, mint a prémium márkák által használtak.
  2. Elavult adalékanyagok: A motorolajok minőségét nagyban befolyásolják a hozzáadott adalékok, amelyek például tisztítóhatást biztosítanak, növelik az olaj hőállóságát vagy csökkentik a kopást. A saját márkás termékek gyakran régebbi technológiájú adalékokat használnak, amelyek már nem felelnek meg a modern motorok igényeinek.
  3. Régebbi specifikációk: A márkás olajok rendszeresen frissítik specifikációikat, hogy megfeleljenek a legújabb motorfejlesztéseknek és autógyártói követelményeknek. A saját márkás olajok ezzel szemben gyakran régebbi szabványok alapján készülnek, amelyek már nem biztosítanak megfelelő védelmet a modern motorok számára.
  4. Kevesebb minőségellenőrzés: A prémium gyártók sok időt és pénzt fordítanak arra, hogy az olajaik szigorú minőségellenőrzésen menjenek keresztül, hogy garantálják a termék megbízhatóságát. A saját márkás termékek esetében ezek a folyamatok gyakran leegyszerűsödnek vagy kevésbé szigorúak, ami azt eredményezheti, hogy az olaj nem minden esetben teljesíti az elvárt szintet.

Mire nem való a saját márkás motorolaj?

A saját márkás motorolajokat leginkább régebbi, egyszerűbb technológiával rendelkező autókhoz ajánlják, amelyek nem igényelnek csúcstechnológiás kenőanyagokat. Azonban számos esetben ezeket az olajokat nem szabad használni. Nézzünk néhány példát, amikor különösen fontos, hogy ne a legolcsóbb, ismeretlen forrásból származó olajat válasszuk:

  1. Nagy teljesítményű motorok: A modern, nagy teljesítményű motorok, különösen a turbófeltöltős vagy sportmotorok, speciális olajokat igényelnek, amelyek képesek megbirkózni a magas hőmérséklettel és a nagy nyomással. Az ismeretlen gyártású, olcsó olajok nem képesek biztosítani a szükséges védelmet, ami a motor idő előtti kopásához vezethet.
  2. Turbófeltöltős motorok: A turbómotorok nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ezért az ilyen motorokhoz különösen fontos, hogy olyan olajat használjunk, amely magas hőállósággal és stabilitással rendelkezik. A saját márkás olajok gyakran nem rendelkeznek az ehhez szükséges adalékanyagokkal, ezért nem ajánlottak turbómotoros járművekhez.
  3. Újabb modellek, modern technológiák: Ahogy említettük, az autógyártók folyamatosan fejlesztik a motorokat, és ezzel együtt az olajok specifikációi is változnak. Az újabb modellek esetében a gyártói előírások gyakran meghatározzák, hogy milyen típusú olajat kell használni, amely sok esetben nem felel meg az általános specifikációknak. Egy saját márkás olaj használata, amely nem teljesíti ezeket a követelményeket, a motor garanciájának elvesztésével is járhat.
  4. Hosszú szervizintervallumok: A modern autók gyakran hosszabb szervizintervallumokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy az olajat ritkábban kell cserélni. Az ilyen autóknál különösen fontos, hogy kiváló minőségű, hosszú távon is stabil teljesítményt nyújtó olajat használjunk, mivel a gyengébb minőségű olajok idő előtt elveszíthetik kenőképességüket, és károsíthatják a motort.

 

Mire használható?

Természetesen nem minden helyzetben szükséges a legdrágább és legfejlettebb motorolajat választani. Vannak olyan esetek, amikor a saját márkás olajok is megfelelőek lehetnek, különösen akkor, ha tisztában vagyunk az autó igényeivel és használati körülményeivel.

  1. Régebbi autók: Ha egy régebbi, egyszerűbb motorral rendelkező autót használunk, amely nem igényel csúcstechnológiás olajat, akkor a saját márkás olajok is megfelelő választás lehetnek. Az ilyen motorok kevésbé érzékenyek a specifikációkra, és az alacsonyabb minőségű olajok sem okoznak azonnali problémákat.
  2. Ritkán használt járművek: Ha az autót ritkán használjuk, például egy hétvégi vagy hobbi autóról van szó, akkor nem feltétlenül szükséges drága, prémium olajat választani. Ilyen esetekben az olcsóbb saját márkás olajok is elegendőek lehetnek, hiszen az alacsony futásteljesítmény miatt a motor kevésbé van kitéve a kopásnak.
  3. Olajcseréhez szükséges kiegészítő olaj: Ha az olajszint alacsony, és gyorsan szükség van pótlásra, a saját márkás olaj ideiglenes megoldást jelenthet. Azonban fontos, hogy ilyen esetekben figyeljünk a specifikációkra, és igyekezzünk minél előbb megfelelő minőségű olajat használni.
  4. Motoröblítés és motormosás: Mivel ezek a motorolajok is tartalmaznak detergens és diszpergens adalékokat és az áruk alacsony, kifejezetten alkalmasak arra, ha egy autó motorját szeretnénk átmosni vagy átöblíteni. Ebben az esetben töltsük fel egy nagyáruházi motorolajjal, járassuk pár órát, vagy autózzunk vele pár száz km-t, majd eresszük le és végezzük el az olajcserét egy minőségi motorolajjal.
  5. Amikor annyi olajat eszik a motor, hogy már minden mindegy: Amennyiben a motor olajfogyasztása eléri vagy túllépi az 1 Liter / 1000 km-t az akkora mértékű olajfogyasztás, hogy gyakorlatilag már nem tudunk kárt okozni egy rossz minőségű motorolajjal, hiszen előbb megeszi a motor a teljes töltetet, minthogy a motorolaj kimerülne.

 

Összegzés

A nagyáruházakban kapható saját márkás motorolajok, mint például a Lidl W5 termékei, vonzóak lehetnek alacsony áruk miatt, azonban számos kockázatot rejtenek. Az ismeretlen gyártási források, az alapolaj és adalékanyagok minőségének hiánya, valamint az elavult specifikációk mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az olajok ne minden esetben biztosítsák a motor megfelelő védelmét. Különösen óvatosnak kell lennünk, ha modern, nagy teljesítményű vagy turbófeltöltős motorral rendelkező autóhoz választunk olajat.

Ha az autót hosszú távon szeretnénk megóvni a kopástól és a károsodástól, akkor érdemes inkább egy jól ismert, megbízható márkát választani, amely garantálja a szükséges minőséget. Azonban bizonyos helyzetekben, például régebbi vagy ritkán használt autók esetében, a saját márkás olajok is megfelelő megoldást nyújthatnak. Az a legfontosabb, hogy mindig az autó specifikációihoz és használati körülményeihez igazítsuk az olajválasztást.

 

cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: olajosvili@gmail.com

Telefon: +36 30 285 8781

 

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név nem véletlenül ragadt rám – ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba, mert mindig számíthattak rám, ha kenőanyagokról volt szó. Az olajipar iránti szenvedélyem és az évek során megszerzett széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Az itt töltött idő alatt mélyreható tapasztalatokat szereztem, különösen a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagainak területén. A Shell nemzetközi gyáraiban szerzett ismeretek alapozták meg szakmai tudásomat. 2014-ben csatlakoztam a Lavina Szerviz Csoporthoz, Magyarország egyik vezető, márkafüggetlen kenőanyag-disztribútorához. Itt nem csak a Shell, hanem más jelentős márkák, mint a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagaival is intenzíven foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy több gyártó fejlesztő központjába is betekintést nyerjek, és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében és értékesítésében. 2016-tól a Lavina Szerviz Kft.-nél betöltött értékesítési pozíciómmal párhuzamosan az OlajShop.hu webáruház egyik tulajdonosaként a webáruház fejlesztése és irányítása is bekerült a napi feladataim közé. A szakmai vezetésem alatt a webáruház értékesítést közel tízszeresére, a látogató számát pedig közel hússzorosára növekedett, ami jelentős szakmai sikert hozott számomra, és tovább bővítette kapcsolati hálómat az iparágban. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívások után nézek, és létrehoztam az OlajosVili.hu-t. Ezen a platformon az elmúlt 15 év során szerzett tapasztalataimat osztom meg, hogy segítsek másoknak eligazodni a kenéstechnika bonyolult, de izgalmas világában. Az OlajosVili.hu célja, hogy hiteles információkat és gyakorlati tanácsokat nyújtson mindazoknak, akik megbízható megoldásokat keresnek a kenőanyagok területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*