Olaj és levegőszűrő kiválasztása motorkerékpárokba

Olaj és levegőszűrő kiválasztása motorkerékpárokba

A megfelelő motorkerékpár olaj és levegőszűrő kiválasztása nem egy bonyolult dolog csak egy kis odafigyelést igényel.

 

Sokan keresnek meg minket, hogy segítsünk kiválasztani a motorolaj mellett a motorkerékpárba való olaj és levegőszűrőt is. Ebben a ezeknek a kikereséséhez szeretnénk segítséget adni így a motorkerékpáros szezon kezdetén.

 

Legutóbbi cikkünkben a motorolajok viszkozitásáról írtunk. Ha szeretné elolvasni, akkor IDE KATTINTVA megteheti

 

Első dolog amit ismételtem meg kell említeni a szűrő kiválasztással kapcsolatban, hogy ez nem egy bonyolult dolog. Ha ismerjük a motorunk pontos paramétereit, akkor szűrőgyártók online katalógusait használva pár egyszerű lépésben kikereshetjük a nekünk szükséges szűrőket, majd azok cikkszámára az interneten rákeresve meg is rendelhetjük azt a nekünk szimpatikus webáruházak egyikében.

 

A megfelelő szűrő kiválasztását szedjük szét két részre. Olaj és levegőszűrő. Azért tegyünk így, mert van kihelyezetten motorkerékpár szűrő gyártására szakosodott cég aki mind olaj és levegőszűrőt gyárt, van olyan gyártó aki csak motorkerékpár levegőszűrőt gyárt és van olyan szűrőgyártó, aki a személy és haszongépjármű olaj és levegőszűrők mellett gyárt motorkerékpár olajszűrőt is, de levegőszűrőt nem.

 

A Hilfo Filtro az a cég aki kihelyezetten motorkerékpár olaj és levegőszűrők gyártásával foglalkozik. A motorosok nagy része az Ő termékeit használja motorkerékpárjában.  A Hiflo Filtro online katalógusukban és kínálatában egyszerre találjuk meg a motorkerékpárba való olaj és levegőszűrőt is

 

A Twin Air, a másik nagy kifejezettem motorkerékpárok levegőszűrőit gyártó cég, akinek gyárt pár motorkerékpárhoz olajszűrőt is. Többek között a Motorex márkanév alatt elérhető szivacsos levegőszűrőket is ők gyártják. Az ő kínálatuk abból speciális, hogy nagyrészt előre olajozott szivacsszűrőket érhetőek el náluk az erre alkalmas modellekhez, tehát az ő katalógusában hagyományos  papír levegőszűrőt és olajszűrőt csak nagyon kevés motorkerékpárhoz fogunk találni. 

 

Az ismert autó szűrőgyártók kínálatában pedig megtaláljuk au ismertebb motorkerékpárok olajszűrőit, de levegőszűrőt már csak ritkán. Egyes motorkerékpár típusokhoz Ők is kínálnak levegőszűrőt is, de nem mindenhez. Ilyen gyártók például a MANN Filter vagy a Kencht Mahle

 

A megfelelő olaj és levegőszűr kiválasztása hasonlóan történik mint a személyautók szűrőinek kiválasztása esetén. Az szűrő kiválasztásához szükségünk lesz jármű alapvető adatainak megadásához az szűrőgyártó Online katalógusában. Általában a következő adatokat szükséges megadni a pontos beazonosításhoz:

  • Évjárat
  • Gyártó
  • Modell típusa
  • Motor mérete (ccm)
  • Szükség esetén a motorkód.

 

Vegyünk a példának okáért egy Honda CBR 1000 F-et ami jelen esetben 2007-es gyártású.

 

Erre a típusra a Hiflo Filtro kínálatában megtaláljuk a motorkerékpárba való olaj és levegőszűrőket, a MANN Filter kínálatában már csak az olajszűrőt, míg a Twin Air kínálatában nincs ehhez a típushoz megfelelő szűrő, mivel ebbe a motorkerékpárba papír alapú levegőszűrő való.

 

Mivel a megadott motorkerékpárhoz csak a Hiflo Filtro kínálatában találunk olaj és levegőszűrőt is, ezért az Ő katalógusukat fogjuk használni a kereséshez.

 

A kiválasztás folyamata pedig ilyen egyszerű:

  1. Látogassunk el a https://www.hiflofiltro.com/ weboldalra
  2. A weboldalon kattintsunk a cég logója alatt található sorban a Catalogue feliratra
  3.  Itt a Searc for models keresőrészben a legördülő menük között válasszuk ki először a gyártót, majd a jármű típusát (motorkerékpár, robogó, Quad stb.), majd motorkerékpár motorjának a méretét és ezt követően kattintsunk a Find Bikes feliratra a keresés megkezdéséhez.
  4. Az előugró listából válasszuk ki a saját járművünket. A kiválasztás során figyeljünk oda a pontos megnevezésre, az évjáratra és esetlegesen a motorkódra is.
  5. A következő oldalon megjelennek a járművünkhöz megfelelő szűrők az itt található cikkszámokat az web-böngésző keresősávjába beírva azonnal megtaláljuk a szűrőket forgalmazó cégeket.

 

A fent említett Honda CBF 1000 / F 2007-es motorkerékpárba való szűrők kiválasztását majd azok keresését lépésről lépésre bemutatjuk a következő videókban is:

 

A cikket írta: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

 

Amennyiben kenéstechnikai tanácsra van szüksége, vagy segítségre szorul a megfelelő kenőanyagok kiválasztásában, úgy keressen bennünket következő elérhetőségeinken:

Tel: +3630 285 8781

e-mai: olajosvili@gmail.com

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név onnan ered, hogy ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba. Az olajos szakma iránti szenvedélyem és széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Itt szerzett tapasztalataim és a Shell nemzetközi gyáraiban eltöltött idő alapozták meg szakmai tudásomat, különös tekintettel a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagaira. 2014-ben a Lavina Szerviz Csoportnál folytattam karrieremet, Magyarország egyik vezető márkafüggetlen kenőanyag-disztribútoránál. Itt nem csak a Shell, hanem a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagokkal is mélyrehatóan foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy betekintést nyerjek több gyártó fejlesztő központjába és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében. 2016-tól az OlajShop.hu webáruház fejlesztéséért és irányításáért feleltem, ahol az értékesítés mellett a webáruház forgalmát jelentősen, közel tízszeresére növeltem. Ez az időszak tovább bővítette kapcsolati hálómat és szakmai ismereteimet a kenőanyagok területén. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívásokat keresek, és szakmai szabadságot vettem ki. Az elmúlt 15 év tapasztalatait összegyűjtve elindítottam az OlajosVili.hu-t, egy online platformot, amely a kenéstechnikai tudásommal segít másoknak is eligazodni ezen a bonyolult, de izgalmas területen. Az OlajosVili.hu célja, hogy átfogó, hiteles információkkal és gyakorlati tanácsokkal szolgáljon mindazok számára, akik a kenéstechnika világában keresnek megoldásokat és megbízható ismereteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*