Víz a motorolajban – Miért kerülhet kondenzvíz vagy hűtővíz az olajba, és milyen következményekkel járhat?

Víz a motorolajban – Miért kerülhet kondenzvíz vagy hűtővíz az olajba, és milyen következményekkel járhat?

A hűtővíz a motorolajban – Miért kerülhet víz vagy hűtővíz az olajba, és milyen következményekkel járhat?

 

A motorolaj és a hűtővíz két olyan alapvető folyadék a járművekben, amelyek különböző feladatokat látnak el, és nem érintkezhetnek egymással. Az olaj feladata a motor kenése és védelme, míg a hűtőfolyadék hőmérséklet-szabályozást végez. Ha azonban ezek a folyadékok valamilyen módon keverednek, az komoly problémákat okozhat a motor működésében. A hűtővíz vagy a víz jelenléte a motorolajban egyértelműen arra utal, hogy valami hibásan működik, és azonnali beavatkozás szükséges. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan kerülhet hűtővíz vagy víz a motorolajba, milyen következményei lehetnek ennek, és hogyan lehet megoldani a problémát.

 

Legutóbbi cikkünk a nagyáruházakban kapható saját márkás motorolajok minőségéről és használatáról szólt. Ezt a cikkünket IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

 

Hogyan kerülhet víz vagy hűtővíz a motorolajba?

1. Kondenzáció:

A kondenzáció, vagyis a vízpára lecsapódása egy gyakori jelenség, amely hidegebb éghajlaton, vagy rövid utakon használt járművek esetén fordul elő. Amikor a motor hidegen indul, a benne lévő hőmérsékletkülönbség miatt vízpára képződhet a motor belső részeiben. Ez a vízpára az olajjal keveredve apró mennyiségű vizet eredményezhet a motorolajban. Ha a motor nem működik elég hosszú ideig ahhoz, hogy a motorolaj megfelelően felmelegedjen és a víz elpárologjon, a víz felhalmozódhat.

2. Hengerfejtömítés hibája:

A hengerfejtömítés a motor és a hengerfej közötti részt zárja le, megakadályozva, hogy a hűtőfolyadék és a motorolaj keveredjen. Ha ez a tömítés megsérül vagy megreped, a hűtővíz bejuthat az olajjáratokba. A hengerfejtömítés hibája komoly következményekkel járhat, mivel a hűtőfolyadék és az olaj keveredése katasztrofális károkat okozhat a motorban.

3. Hűtőfolyadék szivárgás a motorblokk repedése miatt:

Ritkán, de előfordulhat, hogy a motorblokk vagy a hengerfej repedése miatt a hűtővíz közvetlenül a motorolajba kerül. Ezek a repedések általában túlmelegedés vagy mechanikai sérülés következtében alakulnak ki. Ez az állapot súlyos károkat okozhat, hiszen a hűtővíz felhígítja az olajat, ami a kenés csökkenését és a motor gyorsabb elhasználódását eredményezi.

4. Olajhűtő meghibásodása:

Sok modern motor rendelkezik olajhűtővel, amelynek feladata a motorolaj hűtése a hatékonyabb működés érdekében. Az olajhűtő azonban hűtőfolyadékkal is érintkezhet. Ha ez a rendszer meghibásodik, a hűtőfolyadék az olajhűtőn keresztül az olajba juthat, ami egyértelmű jele annak, hogy a rendszer hibásan működik.

5. Nem megfelelő karbantartás:

A motor rendszeres karbantartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az olaj- és hűtőrendszer is megfelelően működjön. Az elhanyagolt karbantartás miatt idővel különböző szivárgások alakulhatnak ki, amelyek lehetővé teszik a hűtővíz bejutását az olajba. Az időszakos szűrőcsere, olajcsere és hűtőfolyadék-csere elengedhetetlen a megelőzéshez.

Milyen következményekkel járhat, ha víz vagy hűtővíz kerül a motorolajba?

A víz vagy hűtővíz jelenléte a motorolajban számos negatív hatással járhat. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat:

1. Csökkentett kenés:

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a víz vagy hűtőfolyadék jelenléte jelentősen csökkenti az olaj kenőképességét. A motorolaj feladata, hogy vékony réteget képezzen a mozgó fém alkatrészek között, megakadályozva a kopást és a túlmelegedést. Ha a kenés hatékonysága csökken, a motor alkatrészei nagyobb súrlódásnak és kopásnak vannak kitéve, ami idő előtti elhasználódást és drága javításokat eredményezhet.

2. Iszap képződése:

Amikor a víz keveredik a motorolajjal, iszapszerű anyag képződhet, amely lerakódik a motor különböző részeiben, például az olajteknőben, az olajjáratokban és az olajszűrőben. Ez az iszap akadályozza az olaj áramlását, ami a motor alkatrészeinek elégtelen kenését és hűtését okozza. Az iszap felhalmozódása hosszú távon a motor teljesítményének csökkenéséhez és komoly mechanikai problémákhoz vezethet.

3. Korrózió:

A víz jelenléte a motor belsejében fokozza a fém alkatrészek korrózióját. A motor különböző részei, mint például a dugattyúk, hajtórudak és csapágyak érzékenyek a rozsdásodásra. A korrózió nem csak a motor hatékonyságát rontja, de végső soron a motor teljes leállásához is vezethet.

4. Motorkárosodás:

A hengerfejtömítés hibája, vagy a motorblokk repedése miatt bekerülő hűtővíz komoly károkat okozhat a motorban. Ha a víz felhalmozódik az égéstérben, az úgynevezett „hidraulikus zár” jöhet létre, amely megakadályozza a dugattyúk szabad mozgását. Ez az állapot drasztikus nyomásnövekedést eredményezhet, ami súlyos szerkezeti károkat okozhat a motorban, például a dugattyúk, a hajtórudak és a hengerfej sérülését.

5. Olajnyomás csökkenése:

A víz vagy hűtőfolyadék jelenléte az olajban csökkentheti az olajnyomást is. Az alacsony olajnyomás figyelmeztető jele lehet annak, hogy a motor nem kap elegendő kenést. Ha ezt a problémát nem kezelik időben, az súlyos motorhibához vezethet, mivel a motor alkatrészei gyorsabban elhasználódnak a megfelelő kenés hiányában.

6. Motorolaj minőségének drasztikus romlása:

A hűtőfolyadékban található glikol rendkívül káros hatással lehet a motorolajra, ha az olajba jut. A glikol kémiai összetétele miatt emulziót képez az olajjal, amely rontja annak kenőképességét, ezáltal csökkenti a motor alkatrészeinek védelmét a súrlódással szemben. Emellett a glikol oxidatív reakciókat indít el az olajban, ami felgyorsítja annak elöregedését és lerakódásokat eredményez a motorban, például iszapot, ami tovább rontja az olaj áramlását és a motor hatékonyságát. Ez komoly károsodásokhoz, mint például a motor kopása és túlmelegedése, vezethet.

 

Hogyan lehet orvosolni a problémát?

Ha észrevesszük, hogy víz vagy hűtőfolyadék van a motorolajban, fontos, hogy azonnal lépjünk közbe a súlyosabb problémák elkerülése érdekében. Az alábbi lépések segíthetnek a probléma megoldásában:

1. Olaj- és szűrőcsere:

Az első lépés mindig az olaj és az olajszűrő cseréje. Ha a hűtőfolyadék vagy a víz bekerült az olajba, az olaj kenőképessége romlott, így az olajcsere elengedhetetlen. Ezen kívül fontos a motor alapos átöblítése is, hogy a szennyezett olajat teljesen eltávolítsuk.

2. Hengerfejtömítés cseréje:

Ha a hűtővíz vagy víz bekerülésének oka a hengerfejtömítés hibája, akkor ezt a tömítést azonnal ki kell cserélni. A sérült hengerfejtömítés nemcsak a hűtőfolyadék és a motorolaj keveredéséhez vezet, hanem a motor teljesítményét is rontja. Ez egy komolyabb beavatkozás, amelyet szakképzett szerelőre kell bízni.

3. A motorblokk vizsgálata és javítása:

Ha a motorblokk repedése okozza a hűtőfolyadék bejutását az olajba, a motorblokkot alaposan át kell vizsgálni, és szükség esetén javítani kell. A motorblokk repedései általában nagyobb igénybevétel vagy túlmelegedés következtében alakulnak ki, így a motor egyéb alkatrészeit is érdemes átnézni.

4. Olajhűtő javítása vagy cseréje:

Az olajhűtő meghibásodása esetén érdemes ellenőrizni, hogy valóban innen származik-e a probléma, és ha igen, cserélni vagy javítani kell az olajhűtőt. Ezt a műveletet szintén szakember végezheti, hiszen az olajhűtő rendszer fontos része a motor hatékony működésének.

5. Kondenzáció kezelése:

A kondenzáció által okozott problémák megelőzése érdekében ügyeljünk arra, hogy a járművünk rendszeresen érje el az üzem meleg állapotot. Ha rendszeresen csak rövid utakat teszünk meg, érdemes néha beiktatni egy-egy hosszabb utat, hogy ezen idő alatt a motor elérje az üzemmeleg állapotot és a motorolajban lecsapódott kondenzvíz el tudjon párologni. Ehhez az üzemmeleg állapothoz motortípustól függően legalább 10-15 km egybefüggő táv megtétele szükséges országúton folyamatos 80-90 km/h sebességgel. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, úgy kiemelten fontos a rendszeres és rövid időközönként beiktatott (5-10.000 kilométereként) olajcsere, hogy az esetleges kondenzációból származó víz ne tudjon felhalmozódni az olajban.

6. Rendszeres karbantartás:

A rendszeres motor- és hűtőrendszer-karbantartás kulcsfontosságú a hűtővíz és az olaj keveredésének megelőzése érdekében. Időben cseréljük az olajat és az olajszűrőt, figyeljük a hűtőrendszer állapotát, és mindig használjuk a gyártó által ajánlott olaj- és hűtőfolyadékot.

 

Hogyan ismerjük fel, ha víz vagy hűtővíz van a motorolajban?

Bizonyos tünetek utalhatnak arra, hogy víz vagy hűtőfolyadék keveredett az olajba, és érdemes időben észre venni őket, hogy elkerüljük a komolyabb károkat:

  • Tejszerű olaj: Ha a motorolaj tejszerűvé válik, ez egyértelmű jele annak, hogy víz vagy hűtőfolyadék keveredett az olajhoz. Ezt a jelenséget gyakran „emulziónak” is nevezik.
  • Fehér füst: A kipufogóból szivárgó vastag, fehér füst arra utalhat, hogy a hűtőfolyadék bekerült az égéstérbe, ami egyben azt is jelentheti, hogy a hengerfejtömítés hibás.
  • Alacsony olajnyomás: Ha az olajnyomás alacsony, az a kenőanyag hígulását jelentheti, ami szintén arra utalhat, hogy víz került az olajba.
  • Motorteljesítmény csökkenése: A motor nehezebben indulhat, vagy nem teljesít megfelelően, ami a hengerfejtömítés vagy más alkatrészek problémájára utalhat.
  • Olajszint változása: Ha az olajszint hirtelen megemelkedik, de nem történt olajfeltöltés, az arra utalhat, hogy a hűtőfolyadék bekerült a motorolajba.

Összegzés

A hűtővíz vagy kondenzvíz bekerülése a motorolajba súlyos következményekkel járhat, amelyek akár a motor teljes meghibásodásához is vezethetnek. A probléma megelőzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres karbantartás, az olajcsere, és a motor megfelelő üzemhőfokra való melegítése hideg időjárásban. Ha a hengerfejtömítés vagy más alkatrészek hibájára utaló jeleket tapasztalunk, azonnal érdemes szakemberhez fordulni, hogy megelőzzük a komolyabb problémákat. A gyors reagálás és az alapos diagnosztika segíthet a motor élettartamának meghosszabbításában, és elkerülhetjük a drága javításokat.

 

cikk szerzője: Bajomi Vilmos „Olajos Vili”

Ha kenéstechnikai tanácsadásra van szüksége, vagy segítséget keres a megfelelő kenőanyagok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: olajosvili@gmail.com

Telefon: +36 30 285 8781

Rólunk

Bajomi Vilmos vagyok, az Olajos Vili alapítója. Az "Olajos Vili" név nem véletlenül ragadt rám – ügyfeleim így mentettek el a telefonjukba, mert mindig számíthattak rám, ha kenőanyagokról volt szó. Az olajipar iránti szenvedélyem és az évek során megszerzett széleskörű ismereteim révén váltam ismertté ezen a területen. Pályafutásomat 2007-ben kezdtem a Shell Hungary Zrt.-nél, ahol 2008-ban csatlakoztam az ipari kenőanyagok csapatához, mint Key Account Manager. Az itt töltött idő alatt mélyreható tapasztalatokat szereztem, különösen a gázmotoros és turbinás erőművek kenőanyagainak területén. A Shell nemzetközi gyáraiban szerzett ismeretek alapozták meg szakmai tudásomat. 2014-ben csatlakoztam a Lavina Szerviz Csoporthoz, Magyarország egyik vezető, márkafüggetlen kenőanyag-disztribútorához. Itt nem csak a Shell, hanem más jelentős márkák, mint a Mobil, Castrol, Eni/Agip, Total, Eurol, Texaco, Petronas és Q8 kenőanyagaival is intenzíven foglalkoztam. Ez az időszak lehetőséget adott számomra, hogy több gyártó fejlesztő központjába is betekintést nyerjek, és részt vegyek egyedi kenőanyagok kifejlesztésében és értékesítésében. 2016-tól a Lavina Szerviz Kft.-nél betöltött értékesítési pozíciómmal párhuzamosan az OlajShop.hu webáruház egyik tulajdonosaként a webáruház fejlesztése és irányítása is bekerült a napi feladataim közé. A szakmai vezetésem alatt a webáruház értékesítést közel tízszeresére, a látogató számát pedig közel hússzorosára növekedett, ami jelentős szakmai sikert hozott számomra, és tovább bővítette kapcsolati hálómat az iparágban. 2023-ban úgy döntöttem, hogy új kihívások után nézek, és létrehoztam az OlajosVili.hu-t. Ezen a platformon az elmúlt 15 év során szerzett tapasztalataimat osztom meg, hogy segítsek másoknak eligazodni a kenéstechnika bonyolult, de izgalmas világában. Az OlajosVili.hu célja, hogy hiteles információkat és gyakorlati tanácsokat nyújtson mindazoknak, akik megbízható megoldásokat keresnek a kenőanyagok területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*